Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 28

Numar vizualizari de azi: 4

Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Odată cu predarea titlului de Capitală Europeană a Culturii de la Timișoara, Veszprém-Balaton și Elefsina către noile destinații ale inspirației culturale pentru anul 2024 – Bodø (Norvegia), Bad Ischl Salzkammergut (Austria) și Tartu (Estonia) –  începe o nouă călătorie în lumea culturii. De asemenea, au fost desemnate deja capitalele europene ale culturii până în anul 2027, și anume: 2025: Chemnitz (Germania) și Nova Gorica (Slovenia); 2026: Oulu (Finlanda) și Trenčín (Slovacia); 2027: Liepāja (Letonia), Evora (Portugalia), acesta din urmă aflându-se în așteptarea aprobării finale din partea autorităților naționale.

Conceptul de „capitale culturale europene” se referă la un program cultural inițiat în 1985 de ministrul grec al culturii Melina Mercouri și de omologul ei francez Jack Lang, și a fost susținut de Consiliul European. Ideea principală a acestui program este de a evidenția și promova diversitatea culturală europeană prin desemnarea anuală a unuia sau mai multor orașe din Europa drept „capitale culturale europene”.

Programul a fost creat pentru a consolida legăturile culturale între cetățenii europeni, pentru a promova o mai bună înțelegere reciprocă între popoare și pentru a evidenția bogăția și diversitatea culturii europene. Se urmărește, de asemenea, stimularea dezvoltării culturale, sociale și economice a orașelor desemnate.

Bodø, Norvegia este prima Capitală Europeană a Culturii dincolo de Cercul Polar, prin intermediul proiectului Bodø 2024 – cel mai impresionant demers cultural din Norvegia ultimului deceniu. Orașul vizează atragerea a peste 500.000 de vizitatori, transformându-se în gazda celei mai lungi petreceri din lume. Peste 1.000 de evenimente vor anima anul 2024, de la unica Bienală de Land Art din Europa la o sărbătoare grandioasă cu ocazia Solstițiului de Vară, evenimente dedicate artei, filmului și teatrului Sámi, călătorii istorice pe calea ferată Nordland, concerte în peșteri scufundate și expoziții impresionante în largul mării. Sculpturi de 10 metri înălțime, opere despre stocurile de pește, festivalul mâncării arctice și primul festival al luminii din Nordland aduc varietate și inovație, transformând Bodø 2024 într-un moment de referință în peisajul cultural.

Deoarece Bodø se află chiar la nord de Cercul Arctic, „soarele de la miezul nopții” este vizibil din 2 iunie până pe 10 iulie. Acesta este un fenomen natural care atrage în fiecare an grupuri mari de turiști. Practic, soarele nu apune mai mult de o lună. Chiar dacă orașul se află la nord de Cercul Arctic, în Bodø nu există o adevărată noapte polară. Acest lucru se datorează refracției atmosferice, ceea ce înseamnă practic că granița pentru noaptea polară este puțin mai la nord de Cercul polar decât Bodø. Cu toate acestea, munții înalți din sud blochează soarele, astfel încât astrul zilei dispare practic din oraș între începutul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie. Bodø este de asemenea renumit pentru Saltstraumen, cel mai puternic vârtej din lume. Peste 400 de milioane de metri cubi de apă trec prin strâmtoarea de 3 km lungime și 150 de metri lățime la fiecare 6 ore, cu viteze de până la aproximativ 37 km/h.

Bad Ischl Salzkammergut, Austria – este primul refugiu al culturii europene într-un peisaj rural alpin, adunând comunități din 23 de municipalități și două landuri austriece într-un efort comun desfășurat pe durata întregului an. Capitala Europeană a Culturii pentru 2024, Bad Ischl Salzkammergut, deschide o panoramă de oportunități pentru partajarea, explorarea și extinderea tradițiilor, caracteristicilor distincte și perspectivelor bine conservate ale acestei regiuni.

Aflat la confluența râurilor Traun și Ischler Ache, la aproximativ 42 km est-sud-est de Salzburg, orașul are izvoare saline, iodate și sulfuroase și a fost un spa foarte frecventat din 1822. Bad Ischl a devenit cunoscut la nivel internațional după ce a găzduit vila reședință de vară a lui Franz Joseph. Orașul a fost frecventat și de compozitorii Franz Lehar, Johannes Brahms, Anton Bruckner și Johann Strauss fiul și este un amestec de clădiri istorice, arhitectură tradițională alpină și influențe din diferite epoci.

Tartu, Estonia – Capitala Europeană a Culturii Tartu 2024 reprezintă nu doar cel mai mare eveniment cultural din Estonia, ci și cel mai amplu proiect de colaborare regională din sudul Estoniei. Desfășurat pe parcursul unui an, programul din Tartu și din sudul Estoniei aduce în prim-plan povestea Artelor Supraviețuirii – cunoștințe, abilități și valori -, pentru a ghida comunitatea către un viitor împlinit.

Tartu 2024 se remarcă prin versatilitatea sa, fiind atât o sărbătoare culturală impresionantă ce atrage vizitatori din toată Estonia și din străinătate, cât și o oportunitate inovatoare de a implica cât mai mulți oameni în definirea schimbărilor durabile în Tartu și în sudul Estoniei.

National Geographic Traveler numește Tartu una dintre cele mai interesante 30 de destinații de vizitat în 2024. Una dintre cele mai tari atracții din Tartu este cartierul Supilinn, sau „cartierul cu ciorbe”, unde fiecare stradă poartă numele de ingrediente pentru supă, cum ar fi cartofi, fasole și mazăre. Case vechi din lemn mărginesc aceste străzi, care sunt chiar lângă râul Emajõgi.