Author
Ruxandra Serban
Share
Numar total de vizualizari: 594
Numar vizualizari de azi: 102
Author
Ruxandra Serban
Share
Mă plimbam astăzi prin Paris am decis să intru în Galerie Polka, unde m-am bucurat preț de câteva zeci de minute de o minunată expoziție de fotografie care m-a trimis direct în Orient. Și nu îmi pare rău ca am avut inspirația să intru acolo, pentru că întâmplător astăzi a fost ultima zi a expoziției On the Road to the Orient, care a fost prezentă în Paris de pe 10 noiembrie 2023 și până astăzi, pe 20 ianuarie 2024.
On the Road to the Orient este o expoziție comună cu fotografii semnate de Steve McCurry și Marc Riboud, firul nevăzut de legătură dintre cei doi mari artiști ai fotografiei fiind Orientul. Minunat, colorat, încântător – acestea sunt cuvintele cu care călătorești, prin imagini, în această regiune unică din lume. Expoziția relatează de fapt călătoria celor doi, călătorie ce spune povestea Orientului, a oamenilor săi, a războaielor sale, a monumentelor sale protejate UNESCO, a tradițiilor și bogățiilor acestei părți de lume.
On the Road to the Orient urmărește pașii fotografului francez Marc Riboud și ai colegului său american de breaslă, Steve McCurry. Ambii au parcurs același traseu prin Orient, la o distanță de aproape 30 de ani unul de altul. În 1955, Marc Riboud și-a început călătoria spre Beijing din Beirut (Liban). A făcut tot acest traseu în Land Rover-ul lui, trecând prin Turcia, Iran, Marea Caspică (cu feribotul), Afganistan. Instantaneele lui alb-negru spun povestea lungii sale călătorii, pe parcursul căreia a traversat unele dintre cele mai riscante zone, inclusiv conflictul din Vietnam de la acea vreme, sau reîntoarcerea Ayatollah-ului Khomeini în Iran.
În 1978, la doar 28 de ani, Steve McCurry pleca din India, pe același drum ca și al predecesorului său Riboud. În mare parte inspirat de fotografiile acestuia, tânărul fotograf american reușește să redea în imagini realități precum un Est tot mai globalizat sau conflictul din Afganistan. McCurry este de altfel unul dintre simbolurile fotografiei contemporane de mai bine de 50 de ani. Născut în Philadelphia (Pennsylvania), McCurry a studiat cinematografia la Universitatea de Stat din Pennsylvania, înainte de a lucra pentru un ziar local.
După doi ani, pleacă în prima din multele călătorii pe care avea să le facă în India. Călătorind cu nu mai mult de un bagaj cu haine și foto filme, a străbătut India, pe care a surprins-o și explorat-o cu camera sa. După șapte luni de călătorie prin India, trece granița în Pakistan. Într-un sătuc, întâlnește un grup de refugiați din Afganistan, care îl ajută să treacă ilegal granița spre țara lor, la foarte puțin timp de când invazia Rusă închidea accesul jurnaliștilor occidentali în Afganistan. Ulterior, deghizat în haine tradiționale femei, cu o barbă imensă și cu fața bătută de vânt după luni întregi de infiltrare în rândul mujahedinilor, McCurry se întoarce la granița cu Pakistan, cu filmele cusute în haine.
Imaginile surprinse de McCurry au fost printre primele care au arătat lumii brutalitatea invaziei Rusiei. De atunci, McCurry și-a croit drum pentru a crea imagini de neuitat, surprinse din nenumărate țări situate în toate cele șapte continente. Portofoliul său de lucrări fotografice surprinde o mulțime de realități ale vremii, de la conflicte, culturi dispărute sau tradiții antice, până la cultura contemporană. Ceea ce însă i-a crescut și mai mult recunoașterea internațională, a fost celebrul portret al Fetei Afgane, una dintre cele mai puternice imagini ale tuturor timpurilor, surprinsă în anul 1984. Fotografia, o reprezintă pe Sharbat Gula, o refugiată afgană în Pakistan, în timpul războiului ruso-afgan. Fotografia, făcută lângă orașul Peshawar din Pakistan, a apărut în 1985 pe coperta revistei National Geographic. Portretul a rămas necunoscut până în anul 2002 când s-a descoperit că fata de 12 ani era Sharbat Gula, care locuia în tabăra de refugiați afgani, Nasir Bagh.
De-a lungul carierei sale, McCurry a primit unele dintre cele mai prestigioase premii din industrie, inclusiv Robert Capa Gold Medal. Cea mai recentă recunoaștere, vine din partea Royal Photographic Society din Londra, care i-a acordat lui McCurry Centenary Medal for Lifetime Achievement. În 2019, a fost inclus în International Photography Hall of Fame.