Author
Ruxandra Serban
Share
Numar total de vizualizari: 120
Numar vizualizari de azi: 1
Author
Ruxandra Serban
Share
Satul Văleni din raionul Cahul (Republica Moldova) a primit recent distincția de „Best Tourism Villages” ediția 2023, într-o competiție internațională la care s-au înscris 260 de localități din 60 de țări. Este pentru prima dată când Republica Moldova este recunoscută, la acest concurs, drept o locație turistică ce merită vizitată.
Premiul pentru cele mai bune sate turistice din lume a fost înmânat satului Văleni în cadrul celei de-a 25-a Adunări Generale a Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), care a avut loc la Samarkand, în Uzbekistan. Distincția este oferită pentru exemple remarcabile de destinații de turism rural cu patrimoniu cultural și resurse naturale, care păstrează și promovează valori, produse și stil de viață rural și comunitar, și au un angajament clar de sustenabilitate și de inovare. Selecția se bazează pe o evaluare a resurselor și a inițiativelor în nouă domenii ce acoperă cei trei piloni ai dezvoltării sustenabile: economic, social și de mediu. Satul Văleni s-a remarcat pe plan internațional și prin legendara participare a bunicii din Văleni, alături de „Zdob și Zdub”, la Concursul „Eurovision” din 2006.
Se spune că primii locuitori ai satului au fost niște pescari, a căror baștină provenea din Nordul Moldovei, de la poalele munților Carpați. Ei au venit aici pe la jumătatea secolului XVI, fiind atrași de belșugul de pește din apele bălților neumblate ale Prutului. Foarte curând și-au adus aici și familiile. Datorită abundenței de pește în bălți, ei au devenit curând renumiți pe piețele Bolgradului, Reniului și ale Galațiului. Aceste bogății i-au atras și pe alți pescari să se mute pe aceste meleaguri, însă pescarii, care de acum erau așezați în vale, nu le-au permis să se așeze tot aici.
Noii veniți au fost nevoiți să se așeze în partea din deal. Acolo era o altă baltă (Tochila), formată de o altă cotitură a Prutului, însă era mult mai mică. Cei din deal erau numiți deleni, iar delenii îi numeau la rândul lor pe cei din vale văleni. Așa le-a mers renumele în piețele și târgurile unde își făceau apariția, pentru vânzarea peștelui.
Atracții turistice în zonă
Lacul Beleu
Un punct de atracție în zonă este Rezervația Biosferei „Prutul de Jos”, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind totodată și un element care adaugă valoare autenticității satului Văleni. Rezervația oferă vizitatorilor experiențe unice, unind comunitățile și creând noi oportunități de afaceri sustenabile în turism. În cadrul rezervației se află Lacul Beleu, o relicvă din alte timpuri cu o lungime de 5 km, lățime de 2 km și o adâncime cuprinsă între 0,5 – 2 metri. Lacul datează de aproape 6 mii de ani în urmă, vreme când mare parte din Delta Dunării se afla încă sub apele Mării Negre. În prezent, lacul găzduiește peste 27 de specii de peşti. Și lumea păsărilor este una extraordinară în Rezervația Prutul de Jos, aceasta fiind casă pentru peste 220 de specii, dintre care 47 sunt specii luate sub protecție pe plan internațional. Egrete, cormorani, ţigănuşi, pescăruşi, raţe, gâşte, lebede, chire de baltă, corcodei, lişiţe, nagâţi, stârci, precum şi coloniile de sute sau chiar mii de pelicani pot fi văzute pe parcursul anului, în funcție de anotimp.
Colinele de Aur
În sudul republicii, la vreo 30 kilometri de oraşul Cahul se află o salbă de coline numite ştiinţific “aflorimentul de la Văleni”. În popor li se mai spune “Colinele de aur” datorită nuanţei gălbui-roşcate a argilei ieşite la suprafaţă. Sătenii s-au obişnuit deja cu ele, dar acestea atrag de departe atenţia călătorilor. Datorită rocilor vechi apărute la suprafaţă “Colinele de aur” i-au intrigat pe mai mulţi cercetători care au descoperit aici vestigii geologice şi paleontologice care “vorbesc” despre fenomenele geologice ce au avut loc aici timp de milenii. Printre descoperirile făcute în aceste râpi sunt rămăşiţe scheletice ale unor mastodonţi, cămile, rinoceri şi alte vietăţi care s-au perindat pe aici.
Drumul lui Petru Rareș
“Drumul lui Petru Rareș” a rămas neafectat, de-a lungul secolelor, ca mărturie a trecutului și istoriei locului. Acest traseu șerpuiește pe o distanță de 9 km printre desișurile de stuf, trestii, sălcii și legende, făcând acces cu celălalt mal al Prutului. Se spune că pe timpuri, prin aceste locuri, hoinărea marele domnitor al Țării Moldovei (1527-1538 și 1541-1546) cu gonașii săi la vânătoare. Legenda spune că într-una dintre aceste vânători, Petru Rareș a visat Colinele de Aur ale Văleniului închinându-se la el, iar a doua zi a aflat vestea că va deveni domnitorul Moldovei. În prezent acest traseu a rămas o moștenire istorico-culturală de o importanță incontestabilă pentru Sudul Moldovei.
Așadar, dacă aveți drum în Republica Moldova, faceți un popas și la Văleni, locul în care se îmbină cultura, arta și tradițiile locale. Iar dacă tot ați ajuns în zonă, mergeți și la Rezervație, un loc în care natura este stăpână, cu tot ceea ce are ea mai frumos și unic.