Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 139

Numar vizualizari de azi: 1

Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

În primul weekend din octombrie, am avut ocazia să particip în calitate de speaker la cea de-a opta ediție a RePatriot Summit, evenimentul care reunește diaspora, românii de pretutindeni care au avut curajul să dezvolte în afara granițelor țării afaceri cu succes dovedit pe piață. În scurta mea intervenție, nu am ratat ocazia de a invita audiența să meargă la filmele românești.Și am făcut asta atât pentru a evidenția rolul pe care îl are Vent D’Est ca startup specializat pe producții cinematografie autohtone pe care să le exporte apoi pe piețele internaționale cât și pentru a trezi un interes mai mare spre a merge și a viziona, în general, filme românești.

Las mai jos, pe scurt, o listă cu 6 motive pentru care ar trebui să mergem, noi românii, să vizionăm filme românești, în cinematografe. Vă invit însă, să lărgiți lista motivelor pentru care este bine să facem acest lucru, pentru că asta nu se traduce decât într-un singur mod: o mai mare putere a industriei cinematografiei din România, de a intra în competiție cu producții mai scumpe, cu bugete enorme în comparație cu cele autohtone, și cu distribuții remarcabile.

Filmele românești au nevoie de validare internă. Pentru a putea convinge un public din străinătate, o peliculă are nevoie de o validare a sa pe piața internă mai întâi, pentru a crea bazele „exportării” sale. Iar validarea aceasta vine doar din câtă lume reușește să adune în sălile de cinema din România. Cu alte cuvinte, cu cât suntem mai mulți cei din România care ne ducem să vizionăm filme românești în cinematograf, cu atât cresc șansele ca acesta să fie bine primit și pe hotare. Ajuns pe piețele externe, înseamnă mai mulți bani din încasări, și deci mai mulți bani pentru a produce alte filme pe piața locală.

Sursă de reflecție. O mare parte din filmele românești sunt inspirate din realitatea pe care o trăim în România, dar și în Europa Centrală și de Est. Au fost multe voci care au spus că multe dintre filmele românești au tratat de-a lungul anilor subiecte specifice perioadei de dinainte de Revoluție și că ar fi momentul să ne desprindem de trecut. Nimic mai adevărat, doar că peisajul producțiilor autohtone s-a diversificat foarte mult în ultimii ani, tratând o paletă variată de subiecte. Indiferent de gen (dramă sau comedie) și de perioada pe care o abordează, filmele românești îți lasă loc de reflecție. Iar asta este ce cauți de multe ori de la un film, indiferent de țara de origine.

Aduc hohote de râs. Multe dintre producțiile românești sunt comedii la care râzi fie de unul singur, fie în familie sau cu prietenii. Și poate, mai important, au apărut și producții 7+, pe care le poți vedea chiar și cu copiii, fără să ai teama vreunui limbaj vulgar. Un astfel de exemplu, fără a fi singurul, desigur, este co-producția Vent D’Est, Dragoste pe muchie de cuțit, care a avut premiera în urmă cu două săptămâni.

Fac haz de necaz. Ironia este primul pas spre a recunoaște că ești așa cum ești, că ai limite, că ai și minusuri pe care ești capabil să le transformi prin comic, în plusuri, că ești recunoscut pe un plan mai larg prin părțile tale mai puțin bune. Sunt multe producții românești care tratează cu ironie tipuri de caractere autohtone, comportamente și atitudini, de care noi românii suntem conștienți și ni le asumăm… cu zâmbetul pe buze!

Au potențialul de a umple sălile de cinema. Un exemplu în acest sens este Teambuilding, care a înregistrat peste 1 milion de spectatori plătitori de bilet, cu toate că intră în categoria filmelor care au trezit o mulțime de comentarii negative. În plus, a fost distribuit și pe platforma de videostreaming Netflix.

Au rol educațional. În esență, filmul este un instrument educațional, cu mai multe roluri în societate: contribuie la promovarea României sub toate aspectele ei (istorice, economice, geografice, culturale) peste hotare; impulsionează  industria cinematografică din Romania și, pe această cale, crearea de valoare; contribuie la educația tinerelor generații si nu numai, precum și la recunoaștere oamenilor de valoare ai țării, indiferent unde se află aceștia.