Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 242

Numar vizualizari de azi: 1

Author

Ruxandra Serban

Share

Anul acesta, cea de-a opta ediție a RePatriot Summit a avut loc între 5 și 8 octombrie, la București și la Constanța. Pentru mine, acest eveniment este unul aparte, pentru că este vorba despre Acasă, despre a pune în valoare România, cu tot ceea ce are ea mai performant: antreprenorii români din toată lumea și curajul lor de a face lucruri ambițioase, peste hotare. Evenimentul reunește în fiecare an oameni de afaceri din toată lumea, care activează în diferite domenii, și care sunt grupați în 10 categorii:  Antreprenoriat, Management, Profesioniști, Sănătate, Religie, Educație, Știință, Artă, Serviciu Public & Legal și Sport.

M-am simțit foarte onorată că în ediția de anul trecut m-am numărat printre cei din Top 100 Români de Pretutindeni, fiind nominalizată la categoria Antreprenoriat. A fost un moment de o intensitate maximă pentru mine pentru că, pe lângă recunoașterea pe care am primit-o în țara natală pentru ceea ce fac în afara granițelor, a fost și un puternic moment de conectare cu ceea ce înseamnă România și ce are ea cel mai frumos.

Ediția din acest an a pregătit în deschiderea summitului, ca de obicei, un moment în care vor fi celebrate și personalități românești din toată lumea la gala festivă “Top 100 Români de Pretutindeni”. Conceput ca un adevărat maraton de networking al românilor de pretutindeni, acesta va începe vineri, 6 octombrie, lucrările summitului la Palatul Parlamentului, iar de sâmbătă va continua în Constanța, LifeHarbour Limanu.

Românii de pretutindeni, prin talentul, îndemânarea și inteligența lor, au câștigat respectul lumii în țările de adopție în care profesează și au obținut succese remarcabile în multe domenii. Oameni care-și fac treaba în mod remarcabil, care țin steagul sus prin muncă și priceperea lor.

Însă, pe majoritatea lor, cei din țară nu îi știu, și este important să se cunoască, să colaborezeși să facă schimb de experiențe. Dacă pentru românii din Diaspora este important să se simtă apreciați și acasă și să fie la curent cu realitatea economică din România, pentru cei din România este important să învețe din experiența celor care au reușit să facă performanță în economii mult mai competitive decât cea locală. Este important să învețe să își scaleze business-urile și să le gândească, poate chiar de la început, în perspectivă, la nivel global. Piața din România este una relativ mică, iar românii din Diaspora pot fi primii susținători sau ambasadori ai brandurilor autohtone peste hotare.

La ediția din acest an a RePatriot Summit, am avut ocazia să vorbesc audienței despre Vent D’Est. Am fost surprins plăcută să văd că toți cei prezenți în sală au primit foarte călduros acest proiect. Și pentru că feedback-ul a fost unul cât se poate de pozitiv, mesajul meu a fost să meargă să vizioneze filme românești!

În esență, filmul este un instrument educațional, cu mai multe roluri în societate: contribuie la promovarea României sub toate aspectele ei (istorice, economice, geografice, culturale) peste hotare; impulsionează  industria cinematografică din Romania și, pe această cale, crearea de valoare; contribuie la educația tinerelor generații si nu numai, precum și la recunoaștere oamenilor de valoare ai țării, indiferent unde se află aceștia.

Deci, așa cum am le-am spus și românilor din Diaspora, v-o spun și vouă: mergeți la filmele românești! Industria românească de cinematografie face cu greutate față avalanșei de producții americane, mult mai bine facute, cu bugete mult mai mari, și cu nume cunoscute la nivel mondial în distribuție. Dar dacă ne dorim să existe cât mai multe acte de cultură în România, cât mai mulți artiști care să producă valoare, atunci fiecare, de la nivelul său, poate contribui la asta, vizionând producțiile locale în cinematografe.

 „Top 100 Români de Pretutindeni este o inițiativă specială care urmărește promovarea românilor, cu rezultate profesionale remarcabile, care îi pot inspira pe alți români de acasă sau pe cei care trăiesc peste hotare. Mii de români de pretutindeni sfințesc locul în care trăiesc și muncesc, oameni apreciați în țările de adopție și ne dorim să identificăm și să premiem încă 100 dintre ei la Gala Top 100, în cadrul RePatriot Summit. Români care au excelat cu adevărat în 10 domenii cheie și care își doresc să se implice în dezvoltarea economică, culturală și socială a României”, este mesajul pe care îl găsim pe site-ul oficial al evenimentului.

Interesant și în același impresionant este că RePatriot Summit s-a organizat și în 2020, anul în care întreaga lume era în conul de umbră al pandemiei. Astfel, cel mai mare eveniment antreprenorial dedicat conectării românilor de pretutindeni cu țara a reunit în 4 zile, peste 500 de oameni de succes și antreprenori români din toate colțurile lumii. S-a transmis live din toată lumea, oameni de afaceri și lideri în diverse domenii de activitate din Diaspora și din țară au analizat și propus soluții de relansare a României. Au fost prezenți live români din SUA, Republica Moldova, Spania, Italia, Grecia, Marea Britanie, Belgia, Qatar, Franța, Moldova, Canada, Chile, Maroc, Norvegia, Ungaria, Luxemburg, Cambodgia, Olanda, Australia, Turcia, Germania, Irlanda, Elveția, Danemarca, Noua Zeelandă, Emiratele Arabe Unite și din alte țări. “Cea mai mare parte a interacțiunii din timpul summitului a fost online și nu mă așteptam ca emoția să fie mai mare decât atunci când ne-am văzut față în față. Am fost mai mulți, mai puternici și mai conectați, iar impactul nostru în rețele sociale a depășit deja peste 1 milion de conexiuni unice. Românii vor să fie conectați, mulți vor să investească, unii se gândesc să revină și toți doresc o Românie mai bună”, spunea la acel moment Marius Bostan, antreprenor în serie și inițiator al RePatriot.

Așadar, în acest weekend este despre performanță, curaj, viziune și despre antreprenoriat, printre altele. Într-un cuvânt este despre România și capacitatea pe care o are această țară de a livra valoare prin românii din Diaspora care fac lucruri minunate în țările în care au decis să-și continue parcursul personal și profesional.