Author
Ruxandra Serban
Share
Numar total de vizualizari: 347
Numar vizualizari de azi: 1
Author
Ruxandra Serban
Share
Vă este dor de Thailanda? Sau nu ați ajuns niciodată acolo? Ei bine, dacă nu aveți în plan cel puțin deocamdată să mergeți cu avionul aproape 8.000 de kilometri, puteți să vă planificați o scurtă ieșire sau un weekend prelungit în județul Bihor, la plaja de la Șuncuiuș. Această plajă, care deși este amenajată pare mai degrabă a fi una sălbatică, vă va duce cu gândul direct în Thailanda, la plaja din provincia Krabi.
Plaja Șuncuiuș este situată în mijlocul naturii, la poalele munților Pădurea Craiului din Parcul Natural Apuseni, pe cursul mijlociu al râului Crișul Repede. Locația se află la 544 de kilometri distanță de București, pe traseul Alba-Turda-Huedin-Negreni-Șuncuiuș.
Drumul este ușor accesibil cu mașina. Asfaltul este ca în palmă până la Șuncuiuș, iar de aici sunt de parcurs doar doi kilometri, pe un drum de țară. Practic, e doar începutul unui traseu superb, care te va duce spre câteva dintre cele mai spectaculoase peșteri din România: Izbândiș, Batanului, Vântului și Moanei. Sunt două pensiuni în zonă unde vă puteți caza: Pensiunea Lavinia și Grădia.
Pentru că vă duceți pentru câteva zile, aceia dintre voi care sunt amatori de cățărări montane, au un prilej să facă asta: există câteva trasee amenajate, via ferata, pentru toate nivelurile de experiență. Iar dacă vreți și mai multă adrenalină, puteți face rafting pe râul Criș sau chiar speologie.
Atracții turistice în zonă
Parcul Natural Apuseni are o suprafață de aproape 76.000 de hectare și în 2009 a fost premiat ca destinație turistică de excelență. Reprezintă o zonă montană cu forme de relief diversificate, de la vârfuri, abrupturi stâncoase, chei, văi, doline, evene, ponoare, peșteri, suprafețe naturale acoperite cu păduri, pășuni și pajiști. Există în interiorul parcului mai multe rezervații naturale precum Izbucul de la Cotețul Dobreștilor, Peștera Coiba Mare, Pietrele Galbenei, Peștera Ghețarul de la Focul Viu, Vârful Cârligați sau Molhașul Mare de la Izbuc.
Comuna Roșia este una dintre cele mai frumoase localități din județul Bihor, și totodată una dintre cele mai mari comune din lume, ca suprafață locuită. Printre tradițiile și obiceiurile locului se numără atelierul de țesut și colecția de viori cu goarnă a familiei Codoban, Festivalul de pricesne de la Rosia și portul popular deosebit.
Moara cu apă din Roșia se numără printre puținele mori care încă mai sunt în stare funcțională din județul Bihor. Așezată într-o zonă pitorească, destinația reușește să atragă numeroși turiști iubitori de natură și curioși de vechile tradiții. Moara datează din secolul al XIX-lea și a fost construită din lemn în tehnica „sosilor”. Asta înseamnă că în loc de obișnuitele bârne de lemn, aici s-au folosit scânduri. În interiorul acesteia se află două camere, unde se poate observa partea mecanică de măcinat într-una din ele, iar în cealaltă e odaia morarului. Afară, lângă moară, este o roată mare care este tot din lemn și se învârte datorită apei. Pentru doritori, morarul poate și măcina, dat fiind că acesta-i meșteșugul pe care-l cunoaște cel mai bine.
Peştera cu Cristale din mina Farcu este singura peşteră din România accesibilă oricui îşi doreşte să descopere lumea strălucitoare a delicatelor cristale de calcit, accesibilă în trecut doar speologilor. Peștera a fost descoperită în timpul exploatărilor miniere pentru extragerea bauxitei. Avansarea frontului de lucru în galeria din mina Farcu a dus la deschiderea unei peșteri de tip geodă, o cavitate fără legătură cu exteriorul. Lipsa unei căi de comunicare cu exteriorul a creat condițiile ideale pentru formarea cristalelor de calcit.
Accesul în peșteră se face printr-o galerie minieră unde este amenajată o expoziție dedicată mineritului. Aici sunt expuse obiecte ce erau folosite în munca de zi de zi a minerilor, precum și diferite mostre de bauxită. După o incursiune în muzeul minier, turiştii vor putea privi în adâncurile unui aven subteran, astfel amenajat încât să ofere o perspectivă spectaculoasă spre fundul pământului. Traseul turistic continuă spre peștera propriu zisă, care deşi este mică, este bogat împodobită cu cristale de forme diverse.
Punctul terminus este un balcon, de unde vizitatorii pot admira celebrele discuri de Farcu și „Libelulele de cristal”.
Surse de documentare: www.calatorinbascheti.ro.