Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 159

Numar vizualizari de azi: 1

Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Scriitoarea Marina ANCA, membră a Uniunii Scriitorilor din Franța, va prezenta la Gaudeamus București (22-26 Noiembrie 2023), romanul „În aparență –  Amintirile sunt mai periculoase decât gloanțele”.

Acesta este unul care te face să îți găsești rapid un loc confortabil, să îți aprinzi veioza și să te pui pe citit, de la început până la sfârșit. Fiecare capitol descrie câte o etapă de viață, asemenea unor scenete. Firul epic alternează de la persoana întâi la persoana a treia, de la un personaj la altul. Capitolele cuprind o înlănțuire de frământări ale protagoniștilor, ca un jurnal. Romanul se încheagă pe măsură ce enigmele se unesc, precum piesele de puzzle. Numitorul comun  e dat de forma de prezentare, în care scene din viața cotidiană alternează cu dialogul interior. Elena Constantin, autoarea recenziei publicate pe booknation.ro. se întreabă pagină de pagină „Oare este vorba de dragoste adevărată sau de o idilă care hrănește egoul? Ce relație va rezista? Cine sunt adevărații prieteni? Cum se va sfârși dilema interioară?

Poate găsiți răspunsurile chiar dumneavoastră! Disponibil la EMag. https://vu.fr/CsUV

Ca un bonus pentru lectorii mari și mici, Marina ANCA va prezenta  la Gaudeamus al cincilea volum al colecției junior „Veverița O’Loty”. Este vorba de albume educative, bilingve engleză-română, scrise cu mai multe niveluri de dificultate. Un concept unic în lume! Vă așteaptă la standul editurii BLINKLINE BOOKS.

Momentan, primele volume pot fi găsite pe Emag introducând numele colecției Veverița O’Loty sau prin link. https://vu.fr/sgwev

Despre scriitoarea Marina ANCA se pot scrie o mulțime de lucruri. Stabilită în Franţa din 1983, ea a avut, și are, o viațăfascinantă. Biografia ei, publicată inițial în franceză, a fost tradusă în limba română sub titlul  „Când omida devine fluture sau dictatura română văzută de o adolescentă liberă”, și publicată pentru prima oară în 2014. Următoarele trei ediții, precum și următoarele două volume pot fi găsite la editura EIKON. În al doilea volum „Fluturele în Safari – Călătorii între alb și negru”, tradus și publicat în 2017, ne deapănă integrarea sa în societatea franceză prin relația cu colegii de la școala gimnazială franceză din Lagos, Nigeria! După ce a supraviețuit unei lovituri de stat, familia ei s-a întors definitiv la Paris. Așa se face că în al treilea volum al trilogiei, „Amprenta fluturelui sau improbabila idilă între Capitalism și Dictatură” (cu litere mari la cerința autoarei), tradus și publicat în 2018, ea ne povestește cum a absolvit liceul, a obținut o diplomă universitară în comerţ internaţional şi o diplomă postuniversitară în drept (DESS) la cea mai renumită universitate de Ştiinţe Politice şi Drept, Robert Schuman, din Strasbourg. Prin anecdotele ei delicioase din liceu și aventurile de la casa de modă Yves Saint Laurent, scriitoarea deapănă povestea noastră: cea a României, a Franței, a Europei și a Americii. Cititorul îi urmărește isprăvile cu sufletul la gură și, când închide cartea, își revizitează trecutul pozitiv, ca și ea.

Așadar, important este de reținut că această trilogie nu este una obișnuită. Marina ANCA ne desfășoară istoria societății noastre cu o sinceritate și un stil unic, amuzant și malițios. Prin trăirile personale, inclusiv prima sa poveste de dragoste, trăită atât în România cât și în Europa și America, scriitoarea ne oferă observațiile și analizele sale despre evenimentele sociale, economice și politice petrecute între 1983 și 2017. Astfel, a lăsat în moștenire următoarelor generații viziunea sa despre societala noastră, la nivel mondial. https://www.librariaeikon.ro/190_marina-anca.

Marina ANCA a fost invitată la numeroase târguri de carte în Franța, printre care cel de la Fuveau, alături de Ana Blandiana. De asemenea, a reprezentat Franța în ediția Festivalul Culturii Romanilor de Pretutindeni din mai 2019.

Putem să ne mândrim cu faptul că testimoniul autoarei despre viața sa în timpul regimului comunist este citit de mai mulți ani în școlile gimnaziale din Franța. Astfel, atât elevii cât și profesorii de istorie (capitolul Regimuri totalitare) și franceză (capitolul autobiografii), trăiesc din plin un episod al istoriei României.