Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 41

Numar vizualizari de azi: 1

Author

Ruxandra Serban

Share

Dacă aveți drum prin județul Harghita, nu puteți rata Casa de Fluturi de la Praid. Localitatea este binecunoscută în principal pentru Salina cu același nume dar și pentru delicioșii kurtos-kalacs, unii dintre cei mai buni cozonaci secuiești din zonă.

La Praid însă, în 2012 s-a deschis prima casă de fluturi permanentă din România. Clădirea, compartimentată în două, construită special în acest scop, găzduieşte o zonă de recepţie care comunică cu un magazin de suveniruri, alături de un spaţiu denumit „spaţiu de zbor”, cu un microclimat tropical, ornat cu plante tropicale, având un lac mic şi o alee circulară. În 2018, clădirea Casei de Fluturi de la Praid a fost nominalizată la bienala arhitecturii contemporane Arhitectura.6.

Exemplarele de la Casa de Fluturi de la Praid ajung în România din fermele de fluturi din America de Sud, Asia şi Africa sub formă de crisalide. După sosirea lor, crisalidele sunt puse într-o clocitoare construită special în acest scop, unde, în funcţie de specie, după câteva zile – și deja transformaţi din omizi – văd lumina zilei nişte fluturi minunaţi. În fiecare an, în lunile calde, casa de fluturi poate fi vizitată, moment în care, de obicei, se pot observa, în acelaşi timp, mai multe sute de exemplare reprezentând 8 – 9 specii de bază şi 6 – 7 specii schimbătoare, metamorfice. Fiindcă durata de viaţă a fluturilor este de numai câteva săptămâni, la înlocuire suntem atenţi ca în continuu să prezentăm specii noi, având grijă ca vizitarea acestor specii să servească drept pretext pentru revenire.

Printre oaspeţii permanenţi ai Casei de Fluturi de la Praid, se numără fluturele de azur, graţioșii fluturi zebra, fluturii bufniţa uriaşă, care lenevesc încontinuu, precum şi fluturele zmeu de hârtie, care zboară ca un cearceaf. Atmosfera este una de vis, de parcă intri într-o lume fantastică a culorilor, ai căror purtători sunt fluturii, de la cei mici până la cei cât o palmă, care ți se așează delicat pe umăr, prin păr sau pe mână. Așadar, cum este vremea vacanțelor, dacă vă doriți câteva ore de vis tropical, opriți-vă la Praid, și după o vizită la salină și un cozonac secuiesc, intrați în lumea de basm a celor câteva sute de fluturi miraculoși.