Categories: Uncategorized @ro

Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 49

Numar vizualizari de azi: 1

Categories: Uncategorized @ro

Author

Ruxandra Serban

Share

Știm cu toții că o imagine poate transmite cât 1.000 de cuvinte. Dar cum ar fi dacă fiecare din acele 1.000 de cuvinte poate avea propria sa culoare? Și nu doar ele, ci toate cuvintele rostite vreodată pot avea o culoare personalizată? Chiar și numele fiecăruia dintre noi poate fi ”tradus” printr-o culoare. Și gândurile. Și orașul în care trăim. Și chiar versul unei melodii pe care tocmai am fredonat-o în pauza de cafea. Toate acestea reprezintă un exercițiu de creativitate pe care tehnologia de astăzi ne permite să îl facem.

Dincolo de modul în care tehnologia ne influențează viața – de la nelipsitul telefon de care într-o formă sau alta mulți dintre noi suntem dependenți, până la descoperiri în domeniul științei și al medicinei – codul binar 0-1 ne ajută și în domeniu artei. Iar asta mi se pare o realizare la fel de importantă ca toate acelea enumerate mai sus. De ce? Pentru că dacă prin descoperirile științifice reușim să ne facem viața mai ușoară și să avem acces la servicii sau produse de calitate cât mai bună, personalizate pentru fiecare dintre noi, prin tehnologia care ajută procesul creativ ne îmbogățim și mai mult ca oameni. Arta, din punctul meu de vedere, este hrana spirituală de care avem nevoie, dincolo de tot ceea ce înseamnă nivel social, progres tehnologic, dezvoltare profesională sau profesională. Înseamnă ceva ce facem pentru noi și pentru sufletul nostru.

Pentru toate aceste gânduri „fantastice”, de a transforma fiecare cuvânt în culoare, tehnologia a găsit un răspuns, printr-o aplicație software.  Astfel, compania de IT Rainbow Shifter din Oradea, fondată de Horațiu Tănescu, un orădean pasionat de IT, a dezvoltat aplicația omonimă, care transformă cuvintele în culori unice și permite utilizatorilor să exploreze universul vast al culorilor. În total, peste 16 milioane de culori, din care ochiul uman distinge undeva pe la 10 milioane, constituie vocabularul colorat, la propriu, pe care îl poate accesa și utiliza oricine datorită acestei aplicații.

Aplicația permite transformarea oricărui cuvânt în culori unice, personalizate. Pe telefon, laptop sau PC, poți tasta orice – de la numele tău ori mâncarea preferată, până la o poezie sau citatul preferat – și vei urmări cum ecranul se transformă instantaneu datorită acestui nou creator de culori. Poți afla în ce culoare se transformă orașul în care stai sau numele animalului tău de companie. Ori destinația favorită de vacanță.

Pare o joacă, dar e una creativă, care îți permite să explorezi acest univers vast al culorilor și să înveți amănunte inedite despre ele. Mințile curioase vor descoperi, de exemplu, care este ”rețeta” culorii lor personalizate prin intermediul informațiilor afișate despre codurile de culoare (RGB, CMYK, etc). Pe lângă informație educativă, rezultatul final al transformării textului în culoare dezvăluie și cea mai apropiată culoare cu un nume asociat, ceea ce aduce surpriză și încântare utilizatorilor.

Ideea de a crea aplicația Rainbow Shifter i-a venit lui Horațiu Tănăsescu după ce a dezvoltat alte două aplicații care au ca subiect principal culoarea: „În timp ce tastam un cod de culoare vedeam culoarea în timp de real. Mi-am pus întrebarea: dacă tastez un cuvânt, cum ar fi ca acesta să se transforme într-o culoare? Rainbow Shifter este ceva mai simplu decât celelalte aplicații de culoare pe care le-am creat, mai amuzant, mai neașteptat, totul, în timp real. Singurul lucru garantat este că pentru fiecare cuvânt va fi o altă culoare, astfel încât utilizatorul poate explora milioane de nuanțe. Fiecare apăsare a tastaturii aduce o nouă surpriză.”

Iar dacă tehnologia a fost capabilă să dea culoare cuvintelor, vă îndemn, pe fiecare dintre voi să dați culoare, ori de câte ori aveți șansa, fiecărei zile din viața voastră. Și nu pentru că acum este vară, soare, căldură (pe alocuri insuportabilă), lumină și culoare. Ci pentru că fiecărei experiențe pe care o trăim trebuie să îi dăm culoare, amintindu-ne că doar făcând ceva și pentru noi putem să ne dezvoltăm mai departe pe toate planurile. Eu fac acest lucru de ceva timp și asta vă doresc și vouă!