Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 83

Numar vizualizari de azi: 1

Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Ascunse prin cartierele cu povești ale orașelor, mai ales în centrele istorice sau în apropierea galeriilor cu tradiție, clădirile Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP) adăpostesc ateliere de creație, tot atâtea universuri self-made, spații de refugiu în fața vulnerabilității care va deveni artă. Sunt microversuri definite de întrebări, rutine, nesiguranțe sau căutări, vânate de creatori și de iubitorii de cultură deopotrivă.

Unele ateliere capătă o identitate atât de clară încât devin ele însele muzee. Altele găzduiesc întâlniri legendare, iar altele sunt scotocite, în căutarea acelor lucruri personale, obiecte, schițe sau notițe, care ar putea aduce noi sensuri unui parcurs artistic. În România, cel mai adesea trec neobservate, de vreme ce nicio plăcuță nu le divulgă secretele: în anumite clădiri din oraș sunt artiști care lucrează zi și noapte. Fără să știe, trecătorii îi inspiră cu zgomot de pași, cu un selfie făcut în grabă într-o intersecție sau cu frânturi de conversație care își păstrează sensul doar o secundă.

În orașele mari, legenda atelierelor sporește, în ecoul unei oferte culturale abundente. În alte părți, cartierele de creație sunt repere importante în viața comunității, un arhivar informal al valorilor comune și un punct de macaz al posibilelor direcții spre mai bine. Lansat la finalul anului 2022, programul „La pas prin atelierele artiștilor” aduce publicul larg mai aproape de procesul artistic și de spațiile de creație ale Uniunii Artiștilor Plastici din România. Iubitorii de cultură sunt invitați în lumi de regulă închise, rareori accesibile publicului larg, locuri care, uneori, rămân interzise chiar și specialiștilor sau colecționarilor de artă.

Anul acesta, între 23 iunie și 1 iulie publicul are să viziteze „Borcan”, clădirea cilindrică Tehnoimport din București și o fostă centrală termică din Râmnicu Vâlcea, reconvertită în cartier creativ, pentru a intra în lumea fascinantă a atelierelor unor cunoscuți artiști români. Invitația publicului larg de a face pasul în lumea din spatele creațiilor artistice face parte din Programul La pas prin atelierele Uniunii Artiștilor Plastici, un program care va continua între  7 și 16 iulie la Arad și Timișoara. Sabina Suru, Ilina Schileru și Daniel Stancu s-au numărat printre artiștii care și-au deschis atelierele într-un duplex cultural București – Râmnicu Vâlcea

„Relația artist-atelier aste una foarte intimă și cu multă însemnătate, ca un cuptor în care reglezi temperatura în funcție de idei. Tot aici, ideile intră într-un accelerator de povești, din al cărui creuzet apare artă”, spune artistul multimedia Daniel Stancu

Faimosul Borcan este un bloc turn emblematic din București ce găzduiește, de aproape 40 de ani, peste 50 de artiști. Imobilul era construit cândva de firma de asigurări Adriatica, pentru ca în perioada comunistă să devină sediul Tehnoimport – o structură care se ocupa să exporte spre Spania cauciucurile fabricate de Danubiana București și de Victoria Florești. Clădirea, modernistă, a fost proiectată în 1935 de arhitecții H. Stern, Rudolf Frenkel, Marcel Locar și este unul din puținele blocuri cilindrice ale României interbelice. Încă poartă reclamele firmei Tehnoimport.

Așadar dacă nu v-ați putut face timp să ajungeți în București sau Râmnicu Vâlcea, mai aveți ocazia, în a doua săptămână din iulie să vă conectați cu lumea artei la Arad și la Timișoara.

Las mai jos și programul, în caz că aveți drum prin zonă:

7 iulie, vernisaj la Galeria Alfa, Arad, eveniment care începe la ora 18.00. Artiști: Anamaria Șerban, Cosmin Florin Moldovan, Laurian Popa, Radu Pandele, Diana Serghiuța, Mihai Coltofean, Michael Wieczorek și Ema Hrițcu. Sâmbătă, 8 iulie, la o plimbare prin Arad, treceți și pe la atelierele artiștilor din oraș, între orele 11.00-19.00.

La Timișoara, pe 14 iulie, începând de la ora 18.00, va fi vernisată expoziția artiștilor: Marius Jurca, Ioana Nicoară, Dana Constantin, Mădălina Trofin, Miki Velciov, Aura Bălănescu, Cristian Sida și Edith Torony. Sâmbătă și duminică, 15-16 iulie,între orele 12.00-19.00, sunteți invitați într-o plimbare la pas prin atelierele artiștilor din oraș.