Author
Ruxandra Serban
Share
Numar total de vizualizari: 142
Numar vizualizari de azi: 1
Author
Ruxandra Serban
Share
Nuanțe de verde – vernil, verde praz, verde smarald, verde electric, verde oliv, verde kaki – forme săpate în calcar, un loc plin de tradiții și legende care te aruncă într-o lume plină de fantastic. Aceasta este cea mai scurtă descriere pe care am putut să o fac Podului lui Dumnezeu (Podul Natural de la Ponoarele), unicul pasaj rutier natural funcțional la nivel național, situat în județul Mehedinți și traversat de drumul județean 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin.
Podul lui Dumnezeu este o uriașă arcadă din piatră și reprezintă un vestigiu al Peșterii Podului, ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia. Este cel mai mare pod natural din România și al doilea ca mărime din Europa – având 30 de metri lungime, 13 metri lățime, 22 de metriînălțime și 9 metri grosime – dar singurul din lume deschis traficului rutier, inclusiv transportului de mare tonaj.
Foarte aproape se află lacul Zăton (sau lacul Diavolului). De ce Diavolului? Pentru că se spune că nu a fost populat de niciun pește niciodată, dar că aici au murit oameni înecați. De ce ”Podul lui Dumnezeu”? Pentru că, deși au avut loc câteva accidente, toată lumea a scăpat cu viață.
Locul este învăluit de legende, spuse din generație în generație și povești care îmbracă locul în și mai mult farmec. Din bătrâni se povestește că aici locuia Dracul, oamenii rugându-se lui Dumnezeu să-i scape de el. Atunci, Dumezeu a lovit cu palma în tavanul peșterii, în care locuia Diavolul, și astfel tavanul s-a prăbușit peste intrare. Dar Dracul a scăpat, ieșind pe cealaltă gură a peșterii și s-a agățat cu ghearele de vârful Dealului Peșterii. Apoi, Dracul s-ar fi urcat pe o stâncă, pe care oamenii ar fi numit-o din acest motiv Stânca Dracului.
Altă legendă spune că podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodim să treacă prin Tismana după ce oamenii l-au alungat din comună, punându-i în traistă o găină cu gâtul tăiat, o pâine și un cuțit și acuzându-l astfel de furt. În jurul anului 1370, Sfântul Nicodim era în căutarea unei cascade care i s-a arătat în vis și deasupra căreia trebuia să construiască o mănăstire. Din Ponoarele a plecat la Tismana, unde a ridicat mănăstirea (Tismana). Înainte de a pleca, el a blestemat apa de la Ponoarele, să fie fără pești și să o înghită pământul. Și chiar așa s-a întâmplat, pentru că pe cursul ei s-au construit 8 mori, iar în această apă nu trăiește nici un pește. Se mai spune din bătrânică podul a fost construit de Hercule sau de Iovan Iorgovan, erou de basm, pentru a o putea prinde pe Hidra. Malefica Hidra fuge de Iovan, acesta încercându-şi paloşul pe o stâncă, pe care o prăbuşeşte, astfel formând Podul lui Dumnezeu. Rămasă fără unul dintre cele cinci capete, Hidra fuge prin munte, lăsând în urma sa cheile de pe valea Cernei, sperând că va ajunge la izvoarele termale ce-i pot reda puterile.
Datorită monumentelor sale naturale și istorice, zona Ponoarele în care se află Podul lui Dumnezeu este inclusă în aria Geoparcului Platoul Mehedinți din anul 2004. În apropierea Podului lui Dumnezeu se află și lacul Zătonul Mic, care comunică pe căi subterane cu sistemul carstic. Dacă ajungeți în zonă, puteți vizita și alte obiective turistice, cum sunt Peștera Ponoarele sau Peștera Podului, Bisericuța de sub Stei, Peștera Bulba, Câmpurile de lapiezuri, Pădurea de liliac și Cheile Băluței.