Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 395

Numar vizualizari de azi: 1

Author

Ruxandra Serban

Share

În 1962 se înființa la Timișoara trupa rock Phoenix, cunoscută în Occident la acea vreme ca Transylvania Phoenix. Trupa a fost deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România începând din anii 60, membrii formației abordând numeroase subgenuri ale rock-ului. Traseul stilistic al formației a pornit de la muzică beat, a evoluat spre rock psihedelic și apoi către hard rock, experimentând însă și rock-ul progresiv.

Povestea din spatele Phoenix a ajuns în lumina reflectoarelor anul trecut când a fost realizat filmul documentar ”PHOENIX – Povestea”, regizat de Cristian Radu Nema.

După premiera care a avut loc la Sala Palatului în octombrie anul trecut, și care a reunit multe nume legendare ale formației Phoenix – în perioada decembrie 2022 – mai 2023, filmul a fost prezentat în cadrul unor proiecții speciale în peste 20 de orașe ale țării, în prezența membrilor emblematici ai trupei și a echipei filmului: Alba Iulia, Cluj, București, Timișoara, Brașov, Iași, Constanța, Galați, Târgu Mureș, Bistrița, Zalău, Oradea, Arad, Sibiu, Târgu Jiu, Craiova, Pitești, Râmnicu Vâlcea și Vaslui.

Turneul internațional al filmului ”PHOENIX-Povestea” a debutat în 14 martie în Republica Moldova, la Chișinău, iar evenimentul de promovare a filmului documentar continuă în luna iunie prin proiecții de gală în câteva dintre cele mai importante capitale ale Europei. Astfel, vor avea loc proiecții speciale la Londra (16 iunie) la Sala Cornelius, la Madrid (19 iunie), la Ambasada României în Regatul Spaniei și la Roma (2 iulie), la Villaggio Romeno -Villa Fornarola.

Aseară, Povestea Phoenix a ajuns și la Paris, unde am avut onoarea să o vizionez cu mare emoție și nostalgie, la Ambasada României de la Paris, Palatul Behague. Filmul descrie în mod excepțional cei 60 de ani de existență ai faimoasei trupe Phoenix, devenitā simbol national. Emoțiile au fost cu atât mai mari cu cât acestea au fost alimentate și de prezența genialului fondator al trupei, Nicu Covaci, care este un OM remarcabil! Ceea ce m-a impresionat este dorința lui de a transmite generațiilor următoare know-how-ul lui și de a continua povestea Phoenix în afara timpului. Câtă generozitate! Mi-ar permis să visez pentru câteva momente la o școală Phoenix. Ar fi fantastic! Stilul lor muzical este unic și ne reprezintă atât de bine!

Mă folosesc de această ocazie pentru a felicita Ambasada României în Franța și Institutul Cultural Român din Paris pentru organizarea acestui eveniment memorabil – pe care și Erka l-a sprijinit – dar și pentru ocazia pe care ne-a dat-o, de a ne prețuri valorile naționale!

România poate și trebuie să își prețuiască valorile naționale, oameni care inspiră și produc o schimbare. Și pot face asta nu numai autoritățile publice, ci și noi, publicul. De cele mai multe ori alegem să descărcăm gratis muzică de pe internet, dar nu ne gândim neapărat că în spatele acelor creații, care ne hrănesc sufletul, se află multe ore de muncă și dedicare totală. Dacă în schimb, am cumpăra creațiile acestor artiști pe care de altfel îi prețuim, lucrurile ar sta altfel pentru ei. Așa că, până se mișcă statul, haideți noi, publicul lor, să facem ceva diferit.

”PHOENIX – Povestea” este dincolo de ceea ce înseamnă un film. Asemenea trupei, care transcede dincolo de timp și spațiu. Filmul este, în sine, o încununare. Este ca o statuie care va răzbi peste timp, peste vremuri și peste oameni. Este o mărturie încărcată până la refuz de emoție și trăire, cu care se identifică fiecare român. Este o declarație de iubire adresată celor ce au iubit România cu prețul și riscul vieții lor. Fenomenul nu le mai aparține doar lor, creatorilor. Cu acest fenomen, oglindit în această peliculă, se identifică fiecare dintre noi, cei ce am plâns cel puțin o dată la auzul Canarului ce cade cu pieptul frânt, sau am zâmbit cu tot sufletul la auzul Mugurilor de fluier și optimism”, se arată în comunicatul organizatorilor evenimentului.

Regizat de cineastul Cristian Radu Nema, producător fiind Bianca Beatrice Michi, filmul spune povestea trupei, așa cum am trăit-o cu toții și transpune cinematografic, la aniversarea a 60 de ani, spiritul și mesajul fenomenului cultural Phoenix.Documentarul conține imagini de arhivă unice, niciodată prezentate public sau încorporate în alte materiale video.

„Dragostea cu care fiecare dintre noi, românii, i-au învăluit pe Creatorii acestui fenomen Phoenix se reflectă în fiecare îmbrăţişare şi lacrimă care a fost adresată, personal, în fiecare dintre oraşe. Au fost prezente personalităţi culturale, oficialităţi locale, însă, alături de fiecare dintre cei din sală, au demonstrat că în faţa Phoenixului, noi, cu toţii, suntem publicul lor. Acest public a avut şansa să le mulţumească personal pentru bucuria transmisă în zeci şi zeci de ani. A avut posibilitatea sa le promită şi să confirme că mesajul, spiritul şi ceea ce ei au creat nu va dispărea niciodată. Acesta este primul film dedicat Phoenix-ului. Aşa cum şi pentru Beatles sau Rolling Stones au fost dedicate multe producţii cinematografice, îmi doresc să existe încă 20 de filme care să evoce o creaţie ce nu va fi egalată vreodată. N-are relevanţă durata filmului, raportată la existenţa trupei. Dacă producţia ar fi durat şi câteva minute şi ar fi reuşit să trezească acelaşi sentiment pe care opera phoenicsiană o face, erau suficiente. Pentru că totul se rezumă la sentiment”, spune Cristian Radu Nema.