Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 615

Numar vizualizari de azi: 1

Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

România este din nou pe harta cinematografiei internaționale după ce o știre despre doi monștri sacri ai filmului mondial, Kevin Costner și Morgan Freeman, s-a rostogolit în presă. Cei doi se află în România pentru a filma o dramă istorică, The Gray House”, despre trei femei care au fondat prima rețea de spionaj americană. Potrivit Urban.ro, filmările pentru pelicula „The Gray House”, au început din această primăvară, au loc integral în România, la Castel Film, și este produsă de companiile lui Kevin Costner (Territory Pictures) și Morgan Freeman (Revelations Entertainment), împreună cu Big Dreams Entertainment. Se preconizează că filmările vor dura până în luna august a acestui an. Miniseria va fi disponibilă anul viitor și va avea 6 episoade.

„The Gray House este o poveste adevărată, nespusă, despre trei eroi aboliționiști uimitor de curajoși din timpul Războiului Civil, care s-au întâmplat să fie femei. Având o pasiune pentru istorie, este întotdeauna o satisfacție personală să împărtășesc povești cu straturi bogate despre eroii necunoscuți ai Americii. Sunt încântat să îmi unesc forțele cu prietenii mei, Leslie Greif și Morgan Freeman, pentru a produce această saga epică importantă”, a declarat, Kevin Costner, atunci când s-a anunțat acest proiect.

De-a lungul timpului, România s-a aflat printre destinaţiile preferate în ceea ce priveşte producţiile de la Hollywood. Tot mai mulţi renumiţi regizori şi producători au filmat la noi în ţară, atât cu actori şi profesionişti din echipa lor, cât şi cu români. Casa de producţie Castel Film din România este foarte importantă pentru Europa de Est şi apreciată la nivel internaţional pentru realizări precum: Cold Mountain (2003), Borat (2006), Hatfields & McCoys (2012), The Nun (2018) sau Around The World In 80 Days (2021). Cea mai nouă producție cinematografică filmată la noi este serialul „Wednesday” în regia lui Tim Burton, o readaptare a poveștii familiei Addams.

Producțiile realizate în România de străini au arătat lumii cât de frumoasă este țara noastră. Însă cam atât. Pentru că în fapt, România nu este cu adevărat o destinație pentru producătorii de film internaționali, pentru că autoritățile nu le oferă facilități fiscale, așa cum se întâmplă în alte țări europene. Țara noastră a implementat abia în 2018 sistemul prin care o parte din valoarea costurilor de producție se întoarce la firma care realizează filmul (cash-rebate), însă specialiștii din industria cinematografică spun că nici acesta nu funcționează cum trebuie. Metoda cash-rebate este implementată în țări precum Serbia sau Ungaria, transformând aceste două state în ținte atractive pentru producătorii internaționali de film. Potrivit www.stirileprotv.ro, țările europene care oferă facilitați fiscale au constatat că fondurile pe care le-au alocat s-au întors în economie multiplicat, de două până la 11 ori în bugetul statului.

De exemplu, Ungaria este a doua destinaţie europeană pentru filmările ce vizează producţii hollywoodiene. Aici, în 2019 producția de film a crescut cu 50% față de anul precedent, până la valoarea de 565 de milioane de dolari. 94% din această sumă totală provine din producţii internaţionale.

Trei producţii – „Dune” (produs de compania Legendary), „The Banker’s Wife” (produs de Amazon) şi „The Nightingale” (produs de studioul Sony) și „Halo” (Showtime) au fost filmate la două dintre cele mai mari studiouri ungare de film. În 2019, în Ungaria au fost produse 319 de filme, din care 228 au fost producţii ungare, opt au fost coproducţii şi 83 au fost producţii străine.

Filme și seriale care s-au produs în România

Voyagers (Lionsgate),

Washington (History Channel),

Impulse ep 204 (NBC),

Violence Of Action (Thunder Road),

Dragonheart Vengeance (Universal),

A Christmas Prince: The Royal Baby (Netflix),

Christmas in Rome (Hallmark),

La Vita Promessa 2 (Rai),

Doorman (Double Dutch ),

Dampyr (Eagle Pictures),

Alex Ryder (Sony Pictures),

Parquet (Reason 8 Films),

Killing Eve (BBC America). Scenă din serialul Killing Eve, difuzat de HBO

The Asset (Millenium Films)

Cold Mountain (scris și regizat de Anthony Minghella).