Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 67

Numar vizualizari de azi: 1

Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Am scris anul acesta, acum ceva vreme, despre povestea de succes a lui Marin Karmitz, unul dintre cei mai influenți producători francezi de film ai momentului, de al cărui nume se leagă filme care au avut în rolurile principale actori de primă linie precum Juliette Binoche, Nathalie Baye, Isabelle Huppert, Jacqueline Bisset sau Kristin Scott Thomas. Karmitz este cel care a lansat în 1974 casa de producție și distribuție MK2, companie care a scos în lumina reflectoarelor diversitatea lumii cinematografiei.

Din 2005, MK2 aparține unuia dintre fii săi, Nathaniel, iar în politica sa editorială, compania își dorește să „atingă” emoțional audiența și să o provoace în același timp. Astfel, producțiile sale își doresc să îi facă pe cei ce le urmăresc să râdă, să plângă, să viseze și să gândească dar totodată să exploreze forțele individuale și colective care dau o nouă formă societății de azi. MK2 A fost totodată una dintre primele companii care au produs în Franța filme ale unor regizori iranieni (Mohsen Makhmalbaf) sau coreeni (Hong Sang-Soo) și care s-au angajat în promovarea cinematografiei asiatice.

Recent, MK2 a anunțat că va distribui la nivel internațional o colecție prestigioasă de filme reconstruite prin World Cinema Project (WCP), un proiect al The Film Foundation, fundația înființată de remarcabilul Martin Scorsese. Până în prezent, The World Cinema Project a reconstituit 51 de filme din 29 de țări, reprezentând diversitatea și bogăția cinematografiei internaționale. De altfel, Scorsese a creat The Film Foundation cu scopul clar de a crește gradul de recunoaștere și de finanțare a patrimoniului cinematografic, tocmai pentru ca acesta să poată fi conservat, iar generațiile viitoare să se bucure de valoarea lui culturală.

Încă de la lansarea sa, Fundația lui Scorsese a ajutat la conservarea și reconstituirea a peste 1.000 de filme aparținând fiecărei perioade a istoriei cinematografice și fiecărui gen, de la lung-metraje până la documentare, scurt metraje, scurte jurnale de știri prezentate înaintea difuzării unui film, filme de amatori, filme mute și experimentale. „Parteneriatul cu mk2 generează o vizibilitate mărită pe plan internațional pentru filmele reconstituite prin World Cinema Project. Aceste filme extraordinare reprezintă o parte esențială a patrimoniului nostru colectiv cinematografic; obiectivul comun al MK2 și al The Film Foundation este să facă aceste capodopere cinematografice cât mai cunoscute unei audiențe internațională cât mai largi,” a spus Scorsese. Titlurile reconstituite prin World Cinema Project  se vor alătura portofoliului de peste 1.000 de titluri al mk2, aparținând unor regizori legendă precum Charles Chaplin, Abbas Kiarostami sau  Agnes Varda.

Din 2007 și până în prezent, prin The World Cinema Project au fost reconstituite,  conservate și prezentate audienței la nivel global, uneori pentru prima dată în afara țării lor de origine, 51 de filme din Africa, Asia, Europa de Est, America Centrală, America de Sud și Orientul Mijlociu. WCP a fost creat în parteneriat cu Federația Pan Africană a Regizorilor (FEPACI), UNESCO și Cineteca di Bologna în 2017, cu scopul de a lansa African Film Heritage Project, o inițiativă de a conserva și distribui filme din cinematografia africană.