Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 209

Numar vizualizari de azi: 1

Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

M-am bucurat să aflu că BRD se alătură celui mai important eveniment cultural internațional organizat în România, Festivalul Internațional George Enescu, marcând astfel debutul unei noi etape în dezvoltarea festivalului. Știam că una dintre direcțiile strategice de intervenție în comunitate ale băncii este cultura, iar faptul că acest festival va avea un partener strategic pentru edițiile 2023, 2025 și 2027 nu poate fi decât îmbucurător. De multe ori am spus și aici, pe blog, și cu diferitele ocazii cu care am fost invitată să vorbesc despre importanța culturii, că arta este unul dintre lianții societății.

Poate unul dintre cei mai importanți factori care ne leagă, indiferent de contextele dificile care vin și trec sau de perioadele în care cunoaștem un avânt de nebănuit. Mai mult, accesul la cultură pune bazele unei societăți echilibrate, sănătoase și educate. Iar parteneriatul dintre BRD și Festivalul Internațional George Enescu își propune tocmai acest lucru: să lărgească accesul la muzica clasică și deschiderea ei către tânăra generație.

“«Muzica exprimă ceea ce nu poate fi spus și ceea ce nu poate fi trecut sub tăcere». A spus-o Victor Hugo, care, cred eu, surprinde perfect esența muzicii clasice. Însă, cu ocazia acestui anunț «melodios», va trebui să recurg la cuvinte: din acest an, avem onoarea de a fi partenerii principali ai Festivalului George Enescu, un adevărat fenomen cultural ce desfide granițele datorită puterii muzicii clasice, ecourilor măiestriei marelui compozitor și miilor de muzicieni care participă”, a declarat François Bloch, Director General BRD Groupe Société Générale.

“Una dintre valorile fundamentale în care credea George Enescu este generozitatea. Am construit ediția 2023 a Festivalului Enescu în jurul acestei teme, a generozității prin muzică, așa că parteneriatul cu BRD Groupe Société Générale vine în completarea misiunii noastre. Esența lumii văzută din perspectiva unui copil cred că e cea mai pură. Astfel, cred că e important rolul nostru de a dărui creația artistică publicului larg și mai ales copiilor, motiv pentru care am inițiat o serie de concerte dedicate familiilor şi copiilor”, a spus Maestrul Cristian Măcelaru, Director Artistic al Festivalului George Enescu și Director Muzical al Orchestrei Naționale a Franței.

Festivalul „George Enescu” este un eveniment muzical românesc de prestigiu internațional, inițiat în anul 1958, în memoria marelui compozitor și violonist virtuoz român George Enescu.  La început, festivalul s-a ținut din trei în trei ani. În anii ’80, festivalul și-a pierdut din strălucire, după ediția din 1979 având loc neregulat.

A fost reluat, după revoluție, prima dată în 1991. De-a lungul anilor, la festivalul George Enescu au participat orchestre și muzicieni de mare prestigiu, precum Filarmonica din Viena, dirijată de Herbert von Karajan, Filarmonica din Stockholm, dirijată de Sergiu Celibidache și Filarmonica din Londra, dirijată de Sir John Barbirolli. Alte personalități muzicale mondiale care au participat de-a lungul anilor la festival au fost Joseph Palnciek, Claudio Arrau, Arthur Rubinstein, David Oistrah, Kurt Masur, Boris Berezovski, Antonio Menses, Jose Van Dam, Lawrence Foster.