Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 202

Numar vizualizari de azi: 1

Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

„Arta este un limbaj universal care poate crea punți de legătură între culturi, poate sparge bariere lingvistice și poate facilita comunicarea între oameni”, spunea Marcel Janco, pictor și arhitect român. Acesta este motto-ul sub care se desfășoară, între 18 și 29 mai, la Muzeul Massena din Nisa expoziția „Bucarest, Inspirations bleus de Nice”.

Evenimentul este organizat de Asociația „Les Niçois de Bucarest” sub egida orașului Nisa, și reunește o serie de artiști români cu perspective diferite, printre care se numără pictori, sculptori, sticlari și designeri de bijuterii. Expoziția este concepută pentru a crea legături culturale între orașele București și Nisa, prin prezentarea unei colecții de artă care reflectă diversitatea și bogăția culturilor celor două orașe. Artiștii care expun au fost selecționați cu atenție pentru capacitatea lor de a crea opere de artă care depășesc granițele geografice și culturale.

„Bucarest, Inspirations Bleus de Nice” aduce un omagiu culorilor și luminii incomparabile ale Nisei care impresionează și fascinează vizitatorii, dar care deopotrivă i-au inspirat și pe cei mai mari artiști ai secolului XX, fie ei pictori sau scriitori. Această expoziție este o ocazie unică pentru vizitatori să descopere operele de artă excepționale ale artiștilor participanți.

Dan Badea, Irina Biatturi, Raul Bratu Georgescu,  Francisc Chiuariu, Oana Cocea, Miruna Cojanu, Darie Dup, Reka Dup, Hellene Diana Neagu, Lisandru Neamtu, Maria Negreanu, Ionut Nemtoi, Claudia Puscaciu, Cristian Raduta, Aurel Tar, Mihai Topescu, Ioana Violet, Grupul Zum, Anca Sigartău și Manuela Cara sunt printre artiștii prezenți la acest eveniment.

Muzeul de Artă şi Istorie de la Palatul Massena, adesea numit şi Muzeul Massena sau Palatul Massena, uimeşte la prima vedere prin calităţile sale arhitecturale. Este unul dintre principalele obiective de pe Promenade des Anglais, iar coloratele sale grădini excelent amenajate sunt rezultatul muncii unui reputat arhitect urbanist din secolul al XIX-lea (Edouard Andre) care, de asemenea, a proiectat şi grădinile Cazinoului Monte-Carlo.

Construit în 1898 şi 1901 după proiectul lui Hans-Georg Tersling, palatul a devenit spaţiul de găzduire al Muzeului de Artă şi Istorie în 1921. Cele mai bine de 20 de săli de expoziţie refac istoria oraşului Nisa prin prezentarea de colecţii de tot felul de articole, cum ar fi mobilă, decoraţiuni şi lucrări artistice ce se ridică la mai bine de 15.000 de exponate.

Iată mai jos, câteva detalii despre o parte din artiștii români care vor participa, începând de astăzi, la expoziția „Bucarest, Inspirations bleus de Nice”.

Dan Badea (născut în 1975 în București). Ansamblul lucrărilor pe care le prezintă în cadrul expoziției prezintă evoluția semnificativă a evocării, unul dintre procesele majore ale vieții și ale identificării sinelui.

Irina Biatturi, absolventă a Academiei de Artă Nicolae Grigorescu din București, a fost în contact cu pictura încă de la vârsta de trei ani. După ce a trăit în mai multe țări precum Mexic și Noua Zeelandă, în prezent Irina trăiește și lucrează în Antibes. Picturile sale în ulei, care au ca subiect femeile și senzualitatea, sunt inspirate din Art Deco și Art Nouveau, dar și din compoziții ale maeștrilor din perioada Renașterii italiene.

Raul Georgescu – Stefi este un artist român născut în Brașov, fiind cunoscut pentru activitatea sa artistică în domeniul sculpturii, dar și al design-ului de bijuterii și piese de mobilier.

Francisc Chiuariu (născut în 1966 la Sibiu) este unul dintre cei mai importanți pictori români contemporani apăruți după căderea regimului comunist din România. Artist prolific și profesor cu vechime la Universitatea de Artă din București, activitatea sa artistică s-a concentrat în ultimii treizeci de ani pe pictură.

Oana Cocea are un parcurs atipic. Născută la începutul anilor 60 în București într-o familie de artiști, a urmat cursurile Liceului de Arte Frumoase N. Tonitza. Cu ocazia unei excursii în străinătate, s-a îndrăgostit iremediabil de Franța și, cu entuziasmul și inocența specifice vârstei, a decis să nu se mai întoarcă în România comunistă.

Miruna Cojanu (născută în anul 1980). „Obsesia mea artistică se bazează pe convingerea mea personală că frumusețea și bunătatea lumii pot fi amplificate dacă sunt explorate obsesiv și apoi împărtășite lumii, cu intensitatea propriilor mele experiențe și a adevărului uman. De aceea mi-am dedicat arta, spiritul și sufletul exacerbării și exagerării binelui, cu o puternică încăpățânare de a alege să văd, să creez și să transform în artă tot ceea ce are vibrația ridicată la nivel de exuberanță, optimism, căldură și iubire”.

Ioan Nemțoi este născut în 1964 la o fermă din Trușești, aproape de Dorohoi. Până să împlinească cinci ani, unul dintre profesorii lui Ioan Nemțoi a remarcat talentul său artistic și l-a înscris la o școală de arte. Mai târziu, s-o orientat către filiera artistică, urmând cursurile unui liceu de profil unde, în principal, a lucrat în argilă și metal. A studiat la Academia de Arte din București timp de șase ani și a obținut licența în ceramică și sticlă.