Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 149

Numar vizualizari de azi: 1

Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Despre Paul Negoescu poți vorbi mult și cu substanță. Este, dincolo de cariera universitară (este preparator universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ din București – catedra Regie de Film) și un regizor de excepție. A fost nominalizat de 3 ori la Ursul de Aur pentru scurtmetraj la Berlin: 2008 – Târziu, 2009 – Renovare și 2010 – Derby. În 2013, la TIFF a câștigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut pentru filmul O lună în Thailanda, iar la ediția Premiilor Gopo din 2021, a fost nominalizat cu două scurtmetraje, Laila și Kaimos.

Cu siguranță, pentru mulți dintre voi, prima întâlnire cu Paul Negoescu a avut loc în 2016 când a semnat regia filmului Două Lozuri. Pelicula i-a avut în distribuție pe Dorian Boguță, Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu și Șerban Pavlu, și spune povestea comică a unor oameni disperați care recurg la soluția visată de noi toți atunci când avem nevoie de bani repede și simplu: joacă la Loto 6/49. Dar nepriceperea le va juca feste, căci, ca să câștigi la loto nu e de ajuns numai să cumperi bilet, și acesta să fie câștigător, ci să și știi să ai grijă de el, să nu-l rătăcești. Cu această peliculă, la ediția din 2017 a Premiilor Gopo, Paul Negoescu a câștigat premiul publicului, pentru care a primit și o nominalizare la categoria Cel mai bun film.

Pentru mine însă, Paul Negoescu este mai mult decât un regizor de excepție. Este și un motiv de onoare și mândrie. În 2016, m-am implicat cu agenția de comunicare Erka, în producția filmului Două Lozuri. Astfel, agenția mea a susținut producerea filmului cu parteneri (cei mai mulți dintre partenerii filmului erau clienții Erka), prin direcționarea unui procent din taxele de cinematografie sau din impozitul pe profit, precum și cu diferite servicii de promovare din zona parteneriatelor media și a serviciilor de PR. La fel ca și atunci, și acum este foarte important ca firmele să susțină arta – indiferent despre ce formă de artă este vorba – mai ales că există cadrul legal prin care pot face acest lucru. Și chiar vă invit, pe toți cei interesați, să faceți cu deschidere acest lucru! Nu în ultimul rând, în Două Lozuri am avut șansa să joc, sub bagheta lui Paul Negoescu, un rol mic, dar foarte important pentru mine la nivel personal și profesional.

M-am bucurat foarte mult de succesul pe care l-a avut acest film, iar când mi s-a propus să mă implic în Două Lozuri 2, mi-a plăcut foarte mult ideea. Astfel, am susținut proiectul în fața asociațiilor mei și am decis să ne implicăm în derularea lui, Vent D’Est devenind co-producătorul Două Lozuri 2. Și aici implicarea mea nu va fi doar pe partea de co-producție; voi avea și de această dată o apariție scurtă. Și, cu toate că am avut doar o zi de filmare cu cei trei protagoniști ai filmului, pentru mine întâlnirile cu Paul pe platou sunt o sursă permanentă de învățare.

Anul acesta însă, filmul lui Paul Negoescu, Oameni de treabă, s-a numărat printre filmele cu cele mai multe nominializări la Premiile Gopo (10), alături de Metronom (11), Imaculat (10), Miracol (9), Crai Nou (8), Pentru mine tu eşti Ceauşescu (5) și Spioni de ocazie (5). Filmul a câștigat trofeul pentru cel mai bun film de lungmetraj și pentru cea mai bună regie.

Oameni de treabă spune povestea lui Ilie (Iulian Postelnicu), care este polițist într-un sat pentru ai cărui locuitori corupția e un mod de viață. În urma unei serii de evenimente violente la care asistă, dar și a tensiunilor care se acumulează, bărbatul se vede nevoit să ia decizii importante la muncă și în viața personală. Alături de Iulian Postelnicu, filmul îi are în distribuție pe Anghel Damian, Crina Semciuc, Vasile Muraru și Oana Tudor.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Asociația Film și Cultura Urbană (AFCU), cu sprijinul Babel Communications și Centrul Național al Cinematografiei. Ion Popescu Gopo a fost unul dintre cei mai importanţi regizori şi animatori. Operele sale sunt celebre pentru originalitatea lor. Gopo a creat filme care au rămas vii care au inspirat generaţii întregi de artişti.

Premiile Gopo, numite în onoarea reputatului cineast român, al cărui faimos omuleț dă forma trofeelor evenimentului, reprezintă un eveniment anual de prestigiu, prin care se recompensează cele mai importante realizări cinematografice naționale din cursul anului precedent și se promovează adevăratele valori din domeniu în rândul unui public cât mai larg.

Trofeele sunt decernate anual în cadrul Galei Premiilor Gopo, în urma votului a peste 600 de profesioniști din toate sectoarele industriei cinematografice autohtone. Aceștia aleg, prin vot individual și secret, cei mai buni dintre nominalizații la fiecare categorie competitivă, desemnați de un juriu alcătuit din profesioniști ai cinematografiei autohtone.

Premiile Gopo 2023, pentru Paul Negoescu și Oameni de treabă

  • Cel mai bun film de lungmetraj: producători: Anamaria Antoci, Ana Voicu, Paul Negoescu, Poli Angelova
  • Cea mai bună regie: Paul Negoescu
  • Cel mai bun actor în rol principal: Iulian Postelnicu pentru rolul Ilie Postelnicu
  • Cel mai bun actor în rol secundar: Vasile Muraru pentru rolul Primarul Costică
  • Cel mai bun scenariu: Radu Romaniuc şi Oana Tudor
  • Cel mai bun montaj – Eugen Kelemen