Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 96

Numar vizualizari de azi: 1

Author

Ruxandra Serban

Share

Un tărâm al zmeilor fioroși întruchipați în stânci semețe, Grădina Zmeilor atrage din ce în ce mai mulți vizitatori de când a fost inclusă în circuitul turistic. Grădina Zmeilor a existat întotdeauna, s-a ascuns undeva în județul Sălaj.

Rezervația a fost înființată chiar în 1975, însă era foarte greu de ajuns aici, iar turiștii nici măcar nu o treceau pe lista lor de locuri de vizitat. Însă, de când autoritățile au asfaltat drumul din Grădina Almașului până la rezervație, au amenajat puncte de belvedere și au marcat traseul, lucrurile s-au mai schimbat, iar Grădina Zmeilor atrage o mulțime de turiști fascinați de peisaje, dar și de legendele care învăluie acest tărâm minunat.

Grădina Zmeilor este o rezervaţie naturală protejată, de specie geologic și peisagistic, ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare. Este unică în lume şi impresionează prin aspectul şi complexitatea formelor acestor stânci. Situată în apropiere de satul Gâlgăul Almaşului, rezervaţia este expresia „lucrului naturii” și a modului cum aceasta și-a pus și își pune amprenta în piatra existentă aici, gresia de Sânmihaiu. În ansamblu, formaţiunile pietroase formează o îngrămădire haotică ciudată, dar cu atât mai frumoasă şi mai interesantă. Zona a fost numită, într-o perioadă, Cheturi, probabil o referire la dealul din care s-au desprins.

Ansamblu neregulat de stânci poartă numele de: „Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul”, cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”, formate prin acțiunea aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), a apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări).

Într-o singură zi se poate vizita atât Grădina Botanică din Jibou, cât şi Rezervaţia Naturală Grădina Zmeilor,  Poiana cu Narcise de la Racâș-Hida şi Castrul Roman Porollisum, aflat cam la 15 kilometri de Zalău, în satul Moigrad Porolissum. Pentru a parcurge circuitul din Grădina Zmeilor este nevoie de 3 ore, un loc care cu siguranță reprezintă cea mai spectaculoasă rezervație naturală a Transilvaniei. De sus, de pe platou, se poate admira în toată frumusețea sa, Valea Uriașilor.

Cele mai spectaculoase stânci din Grădina Zmeilor sunt Zmeul și Zmeoaica, iar de pe terasa de deasupra lor, se pot vedea toate stâncile. Locul însă este plin de legende, și impresionează atât prin peisaje cât și prin aerul de poveste fantastică.

Una dintre povestile vehiculate despre Grădina Zmeilor este legenda zmeilor din Gâlgăul Almașului. Se pare că aici s-ar fi ascuns câțiva zmei care coborau mereu în satele din zonă și luau tot ce își doreau, inclusiv fetele localnicilor. Una din legende spune că unul dintre zmei se hotărăște să fure soarele de pe cer, convins fiind că acest astru este la dispoziția sa, așa cum erau toate lucrurile și ființele pe care le răpea pe pământ. Supărat pe fapta zmeului, un voinic se decide să îl înfrunte și să îi ceară astrul dătător de lumină și viață înapoi. După o luptă aprigă, binele învinge, iar voinicul reușește să recupereze soarele din posesia zmeului și să îl arunce sus, pe cer, pentru ca toți oamenii să revină la viață și să poată să se bucure din nou.

După ce a luat soarele înapoi, voinicul a vrut să elibereze și toate fetele furate de zmei, iar când acesta a găsit-o pe cea dintâifată, este încolțit de ceilalți zmei, prietenii fostului său adversar. Orbiți de strălucirea soarelui, zmeii cad în capcana fetei care aruncă asupra lor o vrajă și îi transformă în stane de piatră.

De Grădina Zmeilor se leagă şi o altă legendă, a fetei Cătanii, care s-a îndrăgostit, împotriva voinţei mamei sale, de un soldat.Cum fata nu a renunţat la iubirea pentru tânărul militar, mama – cătană a blestemat-o să se transforme în stană de piatră.

Dincolo de aerul fantastic pe care îl emană, Grădina Zmeilor este cu siguranță un loc de vizitat, sau măcar de pus pe lista de locuri pe care merită să le vedeți o dată în viață!