Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 147

Numar vizualizari de azi: 1

Categories: Cultura si arta

Author

Ruxandra Serban

Share

Pe 17 februarie, odată cu deschiderea oficială a Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii, s-a lansat și cea mai importantă expoziție din Europa de Est, dedicată artistului suprarealist român Victor Brauner.

Expoziția, găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara până pe 28 mai sub numele „Victor Brauner: Invenții și magie”, reunește aproximativ 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente care fac parte din portofoliul lui Brauner și care au fost realizate de artist atât în perioada pariziană cât și în cea românească.

Expoziția este organizată de Fundația ArtEncounters și Consiliul Județean Timiș și curatoriată de Camille Morando, de la Centrul Pompidou din Paris, instituție care a sprijinit organizarea acestei expoziții. Morando este director de documentare la Centrul Pompidou şi profesor la École du Louvre și totodată unul dintre cei mai renumiți experți în Brauner din lume. „Această expoziție beneficiază de un împrumut excepțional de la Centrul Pompidou din Paris, de aproximativ 40 de lucrări. Alte 12 lucrări provin din muzeele din Marsilia și Saint Etienne, iar 20 de lucrări au fost păstrate în România, în muzee și colecții private. Astfel, această retrospectivă prezintă întreaga carieră a artistului, din anii 20 până în anii 60, precum și creația sa pe diferite suporturi: pictură, desen, obiect sau sculptură”, a spus Camille Morando cu ocazia deschiderii expoziției.

Prea puțin cunoscut în România, Victor Brauner a fost un pictor, sculptor și poet suprarealist evreu, originar din România, care a „cochetat” inițial și cu curentul artistic Dadaist. Născut la Piatra Neamț, urmează școala primară la Viena, unde familia sa se stabilește pentru câțiva ani. După revenirea familiei sale în țară, în anul 1914, Brauner își continuă studiile la Școala evanghelică din Brăila. Între anii 1919 și 1921 urmează cursurile Școlii de Arte Frumoase din București și ale Academiei Libere de Pictură a lui Horia Igiroșanu. Atunci este și momentul în care începe să se afirme ca figură emblematică a avangardei bucureștene.

Începe să picteze peisaje „cezanniene”, iar ulterior, așa cum de altfel a și mărturisit, trece prin toate curentele: dadaist, abstracționist și expresionist. Pe 26 septembrie 1924 are loc prima sa expoziție personală, la Galeriile Mozart din București. În anul 1930 se stabilește la Paris, unde îl întâlnește pe Constantin care-l inițiază în arta fotografică.

În 1933, Brauner se alătură mișcării suprarealiste inițiate de André Breton și are loc totodată și prima expoziție personală la Paris, la Gallerie Pierre. Aici sunt expuse o serie de tablouri în care tema ochiului e mereu prezentă: „Puterea de concentrare a domnului K” și „Straniul caz al domnului K” sunt tablouri pe care André Breton  le compară cu piesa „Ubu Roi” a lui Alfred Jarry, „o imensă satiră caricaturală a burgheziei.”

În 1938 se mută definitiv la Paris. Tot atunci, artistul pierde accidental un ochi în timp ce încerca să aplaneze o ceartă între doi prieteni.  Rana provocată de un pahar aruncat de spaniolul Oscar Dominguez este identică cu aceea dintr-un autoportret realizat cu șapte ani înainte de accident. Ca urmare a acestei nefericite coincidențe, Victor Brauner devine „pictorul vizionar” al mișcării suprarealiste, capabil de premoniții.

„Cred că publicul va descoperi un artist fascinant, cu un univers propriu deosebit, sigur, suprarealismul e o zonă care cred că place oricui, de la copil până la pensionar și așa mai departe. Supra-realismul care eu cred că a devenit relevant în contextul crizelor care ne înconjoară. Acesta s-a născut după primul război mondial și a înflorit în perioada celui de-al doilea război mondial, problematizând ce se întâmpla atunci în lume și uite că din păcate suntem din nou într-un astfel de context”, a declarat Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters și co-organizator al expoziției.