Author
Ruxandra Serban
Share
Numar total de vizualizari: 164
Numar vizualizari de azi: 1
Author
Ruxandra Serban
Share
La fel ca în orice alt domeniu, antreprenoriatul în cinematografie este dur, necesită mult sacrificiu, perseverență, asumarea conștientă a unor riscuri, un plan de business foarte bine pus la punct și în cele din urmă, puțin noroc. Dar, în cinematografie, mai este nevoie și de talent. Acea strălucire care să facă din fiecare produs cinematografic un succes în termeni de box-office dar și un reper pe termen lung pentru industria de profil.
O poveste de succes antreprenorial în lumea filmului și care merită împărtășită cu voi este cea a lui Marin Karmitz, unul dintre cei mai influenți producători francezi de film ai momentului. Însăși viața lui Marin Karmitz este demnă de un subiect de film și nu este de mirare că televiziunile franceze au realizat de-a lungul timpului câteva documentare despre viața sa, tocmai pentru că se suprapune pe perioada celor 50 de ani din cea mai frumoasă eră a cinematografiei franceze.
Karmitz s-a născut în București, în anul 1938, într-o familie mixtă formată dintr-un tată cu origini poloneze și o mamă siriană. La vârsta de 9 ani pleacă din România cu familia în Franța și termină mulți ani mai târziu, Institutul de Cinematografie de la Paris, specializarea regie. În tinerețe, Karmitz a lucrat ca asistent pentru o mulțime de regizori, printre ei numărându-se și Jean-Luc Godard.
Din anii ’60 începe să producă scurt metraje, documentare și filme bazate pe lucrări pre-existente, așa cum este cazul Comédie, după o piesă de Samuel Beckett. Din 1968 tânărul regizor se remarcă prin peliculele pe care le regizează și a căror temă este lupta sindicatelor muncitorești împotriva clasei burgheze. La mijlocul anilor ’70 „abandonează” camera de filmat și înființează la Paris MK2, o companie de producție și distribuție cinematografică, prin intermediul căreia continuă să promoveze și să distribuie filme cu tentă politică diversă, militantă.
Revine pentru prima dată în România peste mai bine de 5 decenii de la plecarea sa, în 1993. Motivul este legat tot de film, desigur: decide să producă filmul „O vară de neuitat” pentru bunul său prieten, Lucian Pintilie. Anterior însă, a fost co-producător pentru pelicula „Balanța”, tot în regia lui Lucian Pintilie, film care a intrat în selecția de la Cannes în anul 1992 și pe care Karmitz îl consideră unul dintre cele mai frumoase filme la care a lucrat.
Astăzi însă, numele lui Karmitz este legat de filme care au avut în rolurile principale actori de primă linie precum Juliette Binoche, Nathalie Baye, Isabelle Huppert, Jacqueline Bisset sau Kristin Scott Thomas. Printre altele, Karmitz este producătorul trilogiei lui Kieslowski, Trei Culori: Albastru (1993), Trei Culori: Roșu (1994) și Trei Culori: Alb (1994), trei povești independente care au ca titlu câte o culoare din drapelul francez. De altfel, trilogia a omagiat 300 de ani de la crearea Republicii Franceze. De-a lungul carierei a lucrat cu Wim Weders, Peter Greenaway (Meurtre dans un jardin anglais), James Yvory (Chambre avec vue), Louis Malle (Au revoir les enfants), Stephen Frears, Claude Chabrol (Une affaire de femmes, La Ceremonie, Madame Bovary, Le fleur du mal). Până în prezent are în portofoliu peste 80 de filme pe care le-a produs.
Din 2005 MK2, casa sa de distribuție și producție aparține unuia dintre fii săi, Nathaniel și este legată și de alte producții românești (Corneliu Porumboiu sau Cristian Mungiu). În politica sa editorială, MK2 își dorește să „atingă” emoțional audiența și să o provoace în același timp. Astfel, producțiile sale își doresc să îi facă pe cei ce le urmăresc să râdă, să plângă, să viseze și să gândească dar totodată să exploreze forțele individuale și colective care dau o nouă formă societății de azi. Iar asta este filosofia pe care se bazează atunci când decide să lucreze cu regizori precum Abbas Kiarostami și Krzysztof Kielslowski, sau mai recent să fie co-producător pentru Mountains May Depart (Jia Zhang-Ke) , It’s Only the End of the World (Xavier Dolan) și Cold War (Pawel Pawlikowsi).
Nu în ultimul rând, MK2 are o rețea de cinematografe în Paris încă din anul 1974, formată din 13 cinematografe și 76 de săli de cinema, iar în sudul Spaniei, din 2014.
Practic, prin tot ceea ce a făcut din 1974 când a fost lansată, MK2 a scos în lumina reflectoarelor diversitatea lumii cinematografiei. A fost totodată una dintre primele companii care au produs în Franța filme ale unor regizori iranieni (Mohsen Makhmalbaf) sau coreeni (Hong Sang-Soo) și care s-au angajat în promovarea cinematografiei asiatice.
Așadar, o poveste de viață demnă de film, ce merită savurată prin vizionarea filmelor semnate de Marin Karmitz.