Author
Ruxandra Serban
Share
Numar total de vizualizari: 193
Numar vizualizari de azi: 1
Author
Ruxandra Serban
Share
Ediția din acest an a festivalului Sanremo a luat startul pe 7 februarie și a fost marcată, în principal, de reacțiile mai mult negative ale audienței la discursul de deschidere pe care l-a avut co-prezentatoarea din acest an, Chiara Ferragni. Cunoscută drept unul dintre cei mai reputați bloggeri și influenceri în lumea modei – a lansat în 2009 blogul Blonde Salad (www.theblondesalad.com) care în prezent este un business global de retail fashion cu afaceri de 30 de milioane de dolari și 17 milioane de urmăritori pe Instagram – Chiara Ferragni a divizat atât publicul din sală cât și pe cel care a urmărit deschiderea la televizor atât prin monologul său cât și prin cea de-a doua ținută aleasă pentru eveniment.
Semnată de casa de modă Dior, rochia lungă purtată de Ferragni reproduce corpul uman și creează, din broderie, iluzia optică prin care Chiara pare că nu este îmbrăcată cu nimic. Mesajul din spatele creației vestimentare vine din dorința de a transmite convingerea prezentatoarei că rușinea a fost fost indusă încă de la Eva, prima femeie din istorie căreia <a trebuit> să-i fie rușine de propriul corp. Ținuta însă a fost aleasă și pentru a transmite și mai puternic natura discursului său de deschidere: o scrisoare – monolog scrisă de adultul Chiara către copilul Chiara. „Acesta este corpul unei femei care își dorește să fie vocea tuturor femeilor din lume abuzate sau care sunt victimele unor interdicții, ale tuturor femeilor de pe glob cărora li se spune că trupul lor produce rușine, că este doar un obiect al dorinței care în cele din urmă duce la păcat”, își argumentează Chiara prezența vestimentară.
Deși pentru Chiara întregul discurs a fost extrem de emoționant și dominat de un tremur în voce și lacrimi în colțul ochilor, lucrurile au stat complet diferit pentru public. Mulți din cei prezenți în audiență au avut comentarii negative la adresa monologului, pe care l-au definit ca fiind lipsit de învățăminte, foarte slab, plin de o retorică inutilă, foarte aplecat către propria experiență a Chiarei, trivial, plin de clișee și deloc tulburător. Pe scurt, un dezastru.
Cu toții însă avem dreptul să ne spunem propriile păreri, să le exprimăm, fără însă a avea pretenția de a fi acceptate de majoritatea sau de a atrage laude. Modul în care fiecare dintre noi privim viața este, firește, diferit și, cu siguranță că atunci când la un anumit nivel profesional spui în tonuri emoționante niște realități cu care probabil că majoritatea dintre noi ne confruntăm, se nasc comentarii.
Nu toată lumea este dispusă să audă realitățile prin care a trecut sau trece, considerându-le parte din viață, luându-le ca atare și incluzându-le astfel în categoria truismelor. De partea cealaltă, sunt oameni care nu vor sau nu au curajul de a înfrunta anumite temeri sau aspecte negative din viață fie și doar auzindu-le expuse din vorbele altcuiva. Cu alte cuvinte, totul este subiectiv. Nimic nu este alb sau negru în viață, sunt multe de fațete și culori ale aceluiași lucru, iar dacă avem înțelepciunea de a analiza fiecare fațetă, putem avea încrederea în noi că vom lua decizia corectă. Nimic nu este bun sau rău, slab sau puternic, clișeu sau nu. Așa cum este și cazul monologului Chiarei Ferragni.
Până la urmă, discursul său este plin de mesaje cu un puternic conținut psihologic, care duc cu gândul că temerile, anxietățile, fricile, eșecurile sau succesele din copilărie, le vom purta în bagajul nostru de adult toată viața, pentru că nimic nu este întâmplător. Și da, ce transmite ea, este un truism pe care avem sau nu răbdarea să îl analizăm. Până la urmă ține de fiecare dintre noi. Mesajul ei este dincolo de ținuta mai mult sau mai puțin trivială și de modalitatea în care ea a ales să își transmită emoțiile. Este despre copilul Chiara, așa cum este în egală măsură despre orice fetiță care în mai puțin de două decade de existență ajunge o femeie mai mult sau mai puțin norocoasă.
Pentru curioși, las aici discursul Chiarei Ferragni. https://www.italianpost.news/chiara-ferragnis-monologue-in-sanremo-2023-a-letter-to-her-as-a-child-and-to-women/.