Author
Ruxandra Serban
Share
Numar total de vizualizari: 185
Numar vizualizari de azi: 1
Author
Ruxandra Serban
Share
Pe 9 ianuarie, Capitalele Europene ale Culturii din 2022, orașele Kaunas din Lituania, Esch-sur-Alzette din Luxemburg și Novi Sad din Serbia, au predat oficial titlurile orașelor și regiunilor care vor reprezenta Capitalele Culturale Europene în 2023.
Ceremonia a avut loc la Atena, la Muzeul Acropole. Astfel, Timișoara este Capitală Europeană a Culturii în 2023 alături de alte două orașe: Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria). Acestea se alătură celor peste 60 de orașe selectate în anii precedenți, atât din întreaga UE, cât și din afara acesteia. Pe parcursul anului 2023, noile Capitale Europene ale Culturii vor celebra deținerea acestui titlu prin evenimente, expoziții și spectacole.
Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăția și diversitatea culturilor din Europa, se stimulează turismul durabil și se promovează dezvoltarea orașelor prin cultură. De asemenea, titlul are un impact social și economic pozitiv pe termen lung atât pentru orașe, cât și pentru regiunile învecinate. Pentru a fi selectate, orașele au trebuit să elaboreze un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să promoveze implicarea activă a locuitorilor și a comunităților lor. Timişoara este al doilea oraş din România desemnat Capitală Culturală Europeană, după ce, în 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, titlul a fost deţinut de Sibiu.
Capitalele Europene ale Culturii colaborează între ele, reunesc oameni și culturi. Această cooperare se exprimă printr-o serie întreagă de proiecte și inițiative, cu misiunea de a obține un impact pe termen lung pentru anul propriu-zis și mult după acesta. Pentru a consolida această cooperare, un moment comun este sărbătorit sub forma unei predări oficiale la Atena, Grecia — prima Capitală Europeană a Culturii inaugurată în 1985 și inițiată de Melina Mercouri împreună cu Jack Lang.
Fiecare Capitală Europeană a Culturii aduce energie nouă în oraș și, în mod natural, stimulează dezvoltarea sa culturală, socială și economică. Cetăţenii sunt încurajați să participe în mod activ la proiect și la activitățile acestuia și să contribuie la dezvoltarea și exprimarea culturală a acestora oraș sau regiune.
Sub motto-ul ”Shine Your Light”, Timișoara se va afla în lumina reflectoarelor în 2023, în calitate de Capitală Europeană a Culturii, ce va reuni peste 2.500 de artiști, 30 de evenimente în medie săptămânal, 12 festivaluri muzicale și peste 15 festivaluri tematice. Deschiderea festivă este programată pentru intervalul 17-19 februarie și va fi marcată de proiectul Adinei Pintilie, „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”. După ce a reprezentat cu succes România la cea de-a 59-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia 2022, proiectul „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, al artistei și regizoarei Adina Pintilie, va fi prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega, în deschiderea oficială a programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.