Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 147

Numar vizualizari de azi: 2

Author

Ruxandra Serban

Share

Țara Hațegului – Retezat, cunoscută drept „țara de dinaintea timpurilor” este un loc unic în România unde, în același timp te bucuri de peisaje montane, lacuri și plante carnivore rămase din era glaciară, calci pe istorie, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana, vizitezi unele dintre cele mai vechi biserici fortificate din Ardeal  și descoperi lumi demult dispărute: vulcani stinși, o mare dispărută, fosile de dinozauri.

Dacă vrei să faci o incursiune în Țara Hațegului, iată 6 obiective turistice pe care să nu le ratezi și de care să te bucuri din plin:

1. Lacurile glaciare din Retezat

Masivul Retezat este caracterizat de relieful glaciar unic în România, cu peste 20 de vârfuri mai mari de 2.000 de metri, numeroase lacuri glaciare, printre care cel mai întins (Bucura) şi cel mai adânc (Zănoaga). La acestea se adaugă peste o treime din speciile de plante din România care se găsesc aici (1190), dintre care 90 nu mai pot fi văzute nicăieri altundeva în lume. Totodată, Retezatul reprezintă primul parc național din România fondat în 1935 de către Alexandru Borza și Emil Racoviță, și are o rețea de peste 50 de trasee turistice.

2. Bisericile de piatră

Țara Hațegului este cunoscută pentru bisericile sale de piatră din perioada medievală, când zona era la intersecția a trei provincii istorice românești și era stăpânită de nobili locali. Probabil cele mai cunoscute sunt bisericile din Densuș și Sântămăria Orlea, dar acestea nu sunt singurele. Biserici de piatră mai sunt și în Sânpetru, Peșteana, Ostrov, Râu de Mori (Mănăstirea Colț) și biserica Mănăstirii Prislop din Silvașu de Sus. În afară de Sântămăria Orlea, acestea sunt cele mai vechi biserici românești din Ardeal.

Biserica din Densuş este o construcţie a cărei poveste nu a fost pe deplin descifrată. Atât originea, cât şi data construcţiei bisericii sunt controversate. Astăzi, biserica are un aspect neobişnuit, fiind un amestec de stiluri şi materiale. Unele ferestre sunt de fapt racorduri de canalizare romană, zidurile bisericii sunt sprijinite de coloane de la edificii antice, altarul este un capac de sarcofag, leii de pe acoperiș erau statui romane, iar pietrele masive din ziduri păstrează cioplituri antice. În interior se găsește un alt unicat: în icoana Sfintei Treimi, Hristos este îmbrăcat în costum popular românesc. Este construită din pietre romane fasonate aduse din ruinele de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

3. Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Aici poți vizita ruinele unor clădiri din vechiul oraș-cetate: templele, atelierele, băile publice, amfiteatrul şi forumul. Sau poţi face o plimbare prin sat, unde prin curțile oamenilor se mai văd urmele zidurilor ce înconjurau orașul antic. Vei vedea bucăți din ruinele romane chiar şi în pereții gospodăriilor, fântânilor și gardurilor.

4. Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului

Această zonă face parte din rețeaua de geoparcuri internaționale UNESCO, iar acest lucru se datorează în special faptului că în urmă cu 70 de milioane de ani Hațegul era o insulă tropicală în care dinozaurii, în competiția pentru hrană și supraviețuire, au devenit din ce în ce mai mici. Astăzi, fosilele de dinozauri pitici de aici sunt unice în lume. Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului înseamnă o călătorie în timp, prin istoria planetei și istoria omenirii. Aici poți afla de exemplu povestea Balaurului bondoc – singura specie din lume cu nume științific românesc.

5. Fundătura Ponorului

Fundătura Ponorului este o vale atipică cu fundul plat și răul sinuos cu multe meandre, cu gospodării izolate și fânețe. Fundătura Ponorului este o vale carstică tipică în care un râu dispare în subteran printr-un ponor, iar valea se închide brusc. Apa râului reapare mai jos, după ce în subteran sculptează viitoare peșteri pe a căror frumusețe, generațiile noastre nu o vor apuca. Accesul cel mai facil spre Fundătura Ponorului se face din satul Ohaba-Ponor, urmând traseul tematic Relieful carstic din Munții Șureanu.

6. Peștera Bolii

Aceasta este situată pe drumul de acces spre Țara Hațegului – Retezat dinspre Petroșani. Peștera este de fapt o străpungere naturală lungă de 466 de metri, cu galerii impresionante și un portal de mari dimensiuni (10 metri înălțime). Peștera este străbătută de un râu pe toată lungimea sa, iar amenajările turistice includ alei, poduri și instalație de iluminat. Datorită acusticii excelente, sala principală este folosită pentru concerte.