Categories: Uncategorized @ro

Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 79

Numar vizualizari de azi: 1

Categories: Uncategorized @ro

Author

Ruxandra Serban

Share

Unul dintre motivele care au cântărit foarte greu în decizia mea de a mă muta în Paris a fost și faptul că acest oraș este, în opinia mea, unul dintre cele mai vii atunci când vine vorba despre evenimente culturale. Parisul este locul în care orice iubitor de artă se regăsește și rezonează cu viața culturală de aici.

Tocmai pentru că există o mulțime de inițiative culturale din care cu greu te poți decide la care să participi, mi-am propus să profit la maximum de experiența pariziană și să îmi fac timp să mă delectez cu o parte dintre acestea.

Și așa am ajuns, la începutul lunii ianuarie, la o expoziție imersivă cu celebrul personaj de benzi desenate Tintin, creat de desenatorul belgian Georges Remi, cunoscut lumii artistice sub pseudoniomul de Hergé. La 93 de ani de la publicarea primelor sale aventuri, Tintin a avut ocazia să revină din nou în lumina reflectoarelor, odată cu expoziția imersivă inaugurată la Atelier des Lumières din Paris. Expoziția este de fapt un spectacol vizual și sonor, care se desfășoară sub lumina a 140 de proiectoare, pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați, despre aventurile bine-cunoscutului reporter, creat de unul din cei mai importanți autori de benzi desenate ai secolului XX. Alături de Tintin, s-au bucurat „de a doua tinerețe”  Câinele Snowy, Căpitanul Haddock, Profesorul Sunflower, gemenii Thompson și mulți alții.

”Expozițiile imersive oferă o experiență senzorială inedită, complementară într-un fel celor oferite de muzeele clasice. Spectatorul este menținut într-o stare de contemplație care îl determină să fie mai atent la detalii, să participe, iar Aventurile lui Tintin se pretează foarte bine acestui tip de imersiune. Pentru că personajul călătorește pe mări, în spațiul cosmic, de-a lungul câmpiilor nesfârșite din America, toate acestea potrivindu-se foarte bine scopului nostru”, spune Jacques de Tarragon, directorul Atelier des Lumières, sală de expoziții construită pe amplasamentul unei foste mari uzine metalurgice.

Experiențele vizuale din cadrul expoziției sunt extrase din cele 24 de albume publicate sub semnătura lui Hergé, iar coloana sonoră care acompaniază imaginile este alcătuită din piese celebre din anii 1960 semnate de Beatles, David Bowie sau Iggy Pop.

Unul dintre lucrurile care m-au impresionat cel mai mult în cadrul acestei expoziții a fost proiecția, la un moment dat, a unui citat al lui Tintin: „Puterea de a crede în vise îl determină pe om să le transforme în realitate”. Această frază este mult mai mult decât un mesaj motivațional pe care îl întâlnim în orice carte de dezvoltare personală care se respectă. Pentru cei care au curajul de a-și urma visele, dar și pentru cei care nu îl au (încă), poate fi un punct de întoarcere: să iei decizia de a ieși din zona de confort, oricât de la îndemână ți-ar fi să rămâi în această ipostază, să îți iei viața și curajul în mâini și să îndrăznești să îți transformi visul în realitate. Așa cum o experiență imersivă ne stimulează simțurile și ne transpune într-un alt loc sau într-o altă realitate, având capacitatea fantastică de a ne face să „călătorim” în timp și spațiu, în trecut, prezent sau viitor, tot așa, fiecare dintre noi trebuie să aibă curajul să își urmeze drumul și să își asume pe deplin „călătoria” de a-și transforma visul sau visele în realitate.

Pe scurt despre Tintin:

  • Aventurile lui Tintin(Les Aventures de Tintin) este o serie de benzi desenate clasice realizate de artistul belgian Georges R émi. Seria este una dintre cele mai populare benzi desenate europene din secolul al XX-lea, care a fost tradusă în peste 100 limbi și a avut peste 230 de milioane de copii vândute.
  • Seria a apărut prima oară pe 10 ianuarie 1929în limba franceză în Le Petit Vingtieme, un supliment pentru copii. Succesul seriei a dus la o colecție de 24 de albume, la apariția revistei Tintin, precum și la mai multe adaptări pentru cinematografie, radio, televiziune și teatru.
  • Povestea are loc în timpul secolului al XX-lea, eroul seriei fiind Tintin, un tânăr reporter belgian. El este ajutat în primele sale aventuri de către credinciosul său câine fox terrier, Milou. Mai târziu, apar alte personaje populare printre care: obraznicul, cinicul și morocănosul căpitanHaddock, extremul de inteligent, dar cu deficiențe de auz, profesorul Tournesol. Alte personaje care îl ajută pe Tintin sunt incompetenții detectivi Dupont și Dupond.