Author
Ruxandra Serban
Share
Numar total de vizualizari: 757
Numar vizualizari de azi: 1
Author
Ruxandra Serban
Share
În cinematografie, la fel ca în viață, este bine să existe un echilibru. Dacă în viața reală trebuie să avem grijă să păstrăm balanța între partea profesională și cea personală, în cinematografie talentul trebuie să primeze frumuseții fizice.
Și spun asta gândindu-mă la Hedwig Eva Maria, cunoscută sub numele de Hedy Lamarr. Născută în anul 1914 în Viena, pasiunea sa pentru film apare la vârstă destul de fragedă. A intrat în istorie cu prima ei incursiune în lumea filmului, la vârsta de 19 ani: o scenă de nuditate pe ecran în filmul ceh de artă „Ekstase”. Ulterior, a jucat rolul lui „Sissy“ la Theater an der Wien dar și în producții precum „Algiers” sau drama „Samson și Dalila”, în regia lui Cecile B. DeMille. Însă niciunul din roluri nu au făcut-o pe Hedy Lamarr să rămână o figură marcantă a cinematografiei internaționale. Și asta pentru că a fost mai degrabă cunoscută drept „cea mai frumoasă femeie din lume” decât o actriță de succes.
Pe lângă actorie, Lamarr a fost interesată de invenții tehnice. Alături de muzicianul experimental, George Antheil, a inventat tehnologia denumită „modulație prin spectrul de răspândire cu salturi de frecvență”, folosit astăzi în tehnologii de comunicare fără cablu, cum ar fi de exemplu la Bluetooth. Pentru această invenție a primit premiul Technik-Oskar EEF-Pioneer-Award în anul 1997.
Hedy Lamarr a murit în anul 2000, în Florida, activitatea ei cinematografică fiind în mare parte uitată. A rămas însă cunoscută drept „Lady Bluetooth”datorită invenției realizate împreună cu Antheil.
Ce vreau să spun este că orice pasiune poate fi dezvoltată, urmată și valorificată. Însă de multe ori suntem nevoiți să alegem o cu totul altă cale profesională, care ne poate pava drumul spre succes. Și cine știe: poate că dacă Hedy Lamarr s-ar fi bucurat de un succes răsunător în industria cinematografică, poate că nu ar mai fi ajuns să inventeze tehnologia care stă azi la baza comunicațiilor wireless și poate că întregul avans tehnologic în acest domeniu ar fi luat o altă turnură.