Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 196

Numar vizualizari de azi: 1

Author

Ruxandra Serban

Share

Pe 16 decembrie sunt onorata sa ma numar, in calitate de vorbitor, printre cei invitați la concertul privat al Bohemian Orchestra care va fi gazduit in atelierul artistului vizual franco-roman, Constantin Constans, Studioesco Paris.

Constantin Constans are o poveste de viața impresionanta, fiind intruchiparea perfecta intre un artist care a reusit sa se realizeze in Occident prin antreprenoriat. O poveste care merita impartasita cu voi si care pare ca o fila rupta din viața unei intregi generații: cea a parinților nostri.

Jumatate de viața a trait-o in Romania si jumatate in Franța, la Paris. Ca absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicoale Grigorescu, Secția Arte Decorative, promoția 1978, principala sursa de venit ca de altfel a majoritatii artistilor plastici din Romania la acea vreme, era din vanzarea de produse de design prin magazinele Fondului Plastic.

In 1981 a iesit pentru prima si ultima oara din Romania comunista, intr-o excursie care includea Ungaria, Cehoslovacia, Polonia si RDG. A ramas marcat de Polonia, unde a vazut ca intr-o țara comunista exista vocea democrației si opoziția impotriva regimului. Polonia era in greva generala si Sindicatul Solidaritatea era foarte activ. Revenit in Romania din calatorie, i s-a propus sa colaboreze cu Securitatea insa a refuzat.Paraseste Romania la finalul anului 1989 prin procedeul de reunificare a familiei si obtine in Franta azil politic.

Dupa o experiența nu tocmai placuta de viata – o perioada a trebuit sa lucreze munca fizica aproape epuizanta – a decis ca trebuie sa isi castige existența folosindu-se de experiența sa profesionala, design, intr-un studio de specialitate. Si a inceput sa isi construiasca acest drum.

In 1992 a intrat in cel mai important studio de design textil din Paris si a lucrat pana in anul 1999. Din 2000 a inceput propria afacere, prin deschiderea primului sau studio de design, care lucra sub brandul Studioesco Paris pe proiecte textile si conceptii de produse de decoratii interioare. A participat la peste 30 de saloane internationale: Paris -Premiere Vision, Frankfurt – Heimtextile, Bruxelles- Decosit, New-york-Surtex, Amsterdam. Din anul 2017 si pina in prezent se consacra in totalitate activitatii de artist vizual: desen, pictura, fotografie, obiect, colaj, instalatie.

 A lucrat in tot acest timp pentru cele mai importante companii din industria textila la nivel internațional. In toata cariera sa, a participat in total la peste 30 de saloane  internaționale de design textil si decoratii interioare la care erau prezente, anual, aprox. 300 de studiouri de design din toata lumea. Studioul sau insa, era recunoscut cam printre primele 30 la nivel mondial.

„Am fost norocos pentru ca am avut ocazia sa calatoresc foarte mult. M-am simțit aici, in Franța, mult mai fericit ca in Romania. Aici am descoperit o cu totul si cu totul alta lume decat aceea prezentata de cliseele care existau in Romania cu privire la cum traiesc artistii aici. Am reusit sa ma adaptez si sa ma integrez foarte bine in Franța”.

Marturiseste cat se poate de sincer ca daca astazi ar mai avea 20 de ani, nu ar mai pleca din Romania definitiv pentru ca simte ca aici ar putea face exact ceea ce face in Franța acum, pentru ca exista libertatea de a calatori si de a munci oriunde si de oriunde, pentru ca avem o mulțime de locuri extraordinare si pentru ca Bucurestiul, daca ar fi administrat bine, ar putea fi unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei. In plus, crede ca acum, Romania i-ar fi oferit 100% sanse sa fie un artist cu un succes impresionant.

Pentru aceia dintre voi care doresc sa afle mai multe despre Studioesco Paris, intrați aici:

STUDIOESCO PARIS

Constantin Constans ARTISTE VISUEL

5 Rue des Pruniers 75020 Paris

France

tel:+33 6 81 41 48 67

Despre Constantin Constans

In Romania, in perioada 1977 – 1986 participa la expoziții personale si de grup organizate de Cenaclul UAP ,,Atelier 35’’. Incepind din 1979 si pina in 1986 participa atat la  saloanele municipale si republicane sub egida Ministerului culturii si UAP cat si la expozitii internationale.

In 1980 participa la  Expozitia ,,Scrierea’’, la Institutul de Arhitectura Ion Mincu Bucuresti, curatori : Wanda Mihuleac, Dan Haulica, Andrei Plesu, Mihai Driscu, Mihai Ispir, Ion Bitzan si arhitectul Marcu Anghel realizator dupa 1990 al Monumentului  „Calvarul Aiudului”.

In 1981 urmeaza Madrid, Museo Espanol de Arte Contemporaneo, fundatia Joan Miro si obtine 4 voturi pentru marele Premiu – plasat in primii 7 artisti din 360 participanti, in 1986 Oficiul Cultural Kanak – Nouvelle Caledonie.

In 1986 participa la un eveniment – act artistic spontan ,,happening’’ in timpul vernisajuuil expozitiei ,,Desen si Fictiune’’ la galeria Eforie in Bucuresti – omagiu la 6 luni de la moartea celebrului artist german Joseph Beuys. Actiunea a fost interpretata ca un act de huliganism de autoritatile comuniste de la Bucuresti, drept urmare UAP in sedinta din 26 iulie 1986 a fost sanctionat prin sistarea timp de un an a orcarui sprijin atat in Bucuresti cit si in tara & strainatate. (vinzarea lucrarilor prin galeriile de arta ale UAP, plecari in strainatate,participari la tabere si simpozioane de creatie,organizarea de expozitii personale si de grup)

Din iulie 1986 pina la plecarea din tara nu a mai participat la actiuni artistice in Romania.

In 1990, dupa evenimentele din decembrie 1989  este admis in Uniunea Artistilor Plastici. In 1991 este admis a la maison des artistes in Franta.

In anii 1999, 2000, 2001 si 2002 participa la expozitii cu tema ,,les réves et les empreints’’video,fotografie,instalatie ,pictura ,desen in programul ,,ateliere porti deschise’’

In ultima perioada organizeza evenimente si diferite actiuni in cadrul atelierului sau impreuna cu artisti vizuali, poeti, actori  si creeaza opere de artă originale ,,reciclate ‘’, obiecte, pictura, desen, instalatie,video; ,,opere inbriquée sau cuibarite”, obiecte-lucrari originale, fotografii aparținand unui artist decedat sau in viata ,,cuibarite’’ intr-un spatiu-obiect, creatii personale UNICAT sub forma unui dialog imaginar.
Opere ,,Scrisori ‘’: dialog imaginar cu Brancusi, Beuys, Emil Cioran, Matisse, Peter Severines fotograful lui Beuys, Herta Muller, Olivier Dassault sau arhitectul Dorin Stefan, realizatorul operei de Arta si Arhitectura ,,Centrul Cultural Brancusi Craiova”, etc.