Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 141

Numar vizualizari de azi: 1

Author

Ruxandra Serban

Share

1 Decembrie este probabil unul dintre puținele momente în care pe mulți dintre noi ne încearcă un fel de mândrie că suntem români, și uităm, preț de 24 de ore cum este să vedem și să scoatem în evidență doar lucrurile negative din România.

Pe mine însă, mă întristează genul acesta de atitudine: de ce doar o singură dată pe an ne facem că uităm de tot ceea ce nu ne place în România, doar pentru că este 1 Decembrie? Dincolo de încărcătura istorică, este o zi ca oricare alta, în care nimeni nu ne spune să vedem doar lucrurile frumoase din țara în care am ales să trăim, din care am ales să plecăm sau în care NU am ales să ne naștem. Ne confruntăm cu aceeași realitate, bună sau mai mai puțin bună și pe 1 Decembrie la fel ca în restul anului.

Dar pentru că fac parte dintre cei care au ales să plece din România însă în continuare aleg să pună România în lumina valorii pe care o merită, astăzi vreau să vă vorbesc, la rubrica „România Într-un Minut”, despre locurile frumoase pe care țara noastră le are și de care mulți nu știm.

Am descoperit Geoagiu Băi în timpul filmărilor pentru Secretul lui Zorillo (locul 3 în topul Netflix în luna mai), pelicula în care am și jucat și la care am participat și în calitate de co-producător.

Orașul Geoagiu se află în partea de nord-est a județului Hunedoara, la granița cu județul Alba. Zona este extrem de pitorească și „ascunde” bazine cu apă termală, câteva zeci de obiective istorice de patrimoniu, obiective turistice, dar și zone protejate și puncte de belvedere.

Unele dintre cele mai importante obiective turistice din Geoagiu Bai sunt băile romane, drumul roman și Castrul de la Cigmău. Un loc aparte este și Capela Romanică sau Rotonda din Geoagiu, o biserică rotundă care impresionează prin dimensiunile ei miniaturale este considerată una dintre cele mai vechi biserici din piatră din România, dacă nu chiar cea mai veche.

Rotonda din Geoagiu a fost construită acum un mileniu din cărămidă romană refolosită și piatră de râu. Este unica rotondă din țară încă în picioare și vizitabilă.

Casa natală Aurel Vlaicu și monumentul dedicat acestuia pot fi văzute în localitatea care acum poartă numele aviatorului și, pe același traseu, puteți include o plimbare până la Câmpul Pâinii. Dacă vreți să admirați arhitectura religioasă ortodoxă veche a zonei, atunci întreptați-vă pașii către bisericile “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Băcâia și Bozeș, dar și biserica ortodoxă din orașul Geoagiu.

Nu uitați să treceți pe listă și Cascada Clocota, cu o înălțime de 20 de metri și Grota Haiducilor, unde se spune că ar fi îngropată o comoară. Pentru drumeții de o zi ați putea să includeți în traseu Peștera Prăbușită din Cigmău și Peștera Zidită, din satul Mada. În cazul Peșterii Zidite este bine să vă informați înainte de a pleca la drum, pentru că aici există o colonie de lilieci care nu trebuie deranjați în anumite perioade ale anului, pentru a-i proteja de la dispariție.

Centrul termal antic din Stațiunea Geoagiu-Băi este unic în lume, spun specialiștii, prin modul de organizare și felul în care au fost organizate bazinele. Izvorul termal a fost folosit de către daci înainte de cucerirea romană, însă romanii au fost cei care au modificat bazinul și au construit o rețea de tuburi de teracotă.

Foarte aproape de Cigmău, pe malul drept al Mureșului, există un castru militar roman de pază și apărare între Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Apulum (Alba-Iulia de astăzi), pe traseul denumit astăzi “Drumul Aurului”.