Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 63

Numar vizualizari de azi: 1

Author

Ruxandra Serban

Share

De multe ori suntem obișnuiți ca lucrurile cu care suntem familiari sau locurile în care trăim să nu ne mai impresioneze cu nimic. Să fie by default, fără ca neapărat să le mai asociem și o valoare. Abia când altcineva, exterior spațiului în care trăim pune în lumină acel lucru sau loc, devenim conștienți de valoarea acestuia. Cam așa funcționează natura umană.

Unul dintre obiectivele mele cu acest blog este să promovez valorile românești: tradiții, locuri, personalități, simboluri naționale. Vreau să fac asta pentru că aș vrea să trezesc în fiecare dintre voi, cei care citiți acest blog sentimentul de conștiență a valorii noastre, ca oameni și cultură.

Iar una dintre valorile noastre tradiționale este IA. IA românească este mai mult decât un obiect vestimentar, este un simbol care pentru mulți designeri internaționali a devenit o piesă de creație foarte valoroasă.

În 1981, Yves Saint Laurent a prezentat la Paris colecția de toamnă-iarnă în care piesele de rezistență sunt bluzele inspirate din folclorul românesc. De atunci, IA a început să devină, la fel ca The Little Black Dress, un element obligatoriu în garderoba femeilor din întreaga lume. „Bluza românească nu va ieși niciodată din modă. Ca toate celelalte haine tradiționale, ea este transmisă din generație în generație” –  Yves Saint Laurent.

 „A fost, în mod clar, o poveste de dragoste. Când a decis să facă o colecţie <românească>, a fost cu totul neaşteptat. La vremea aceea locuia în Marrakesh, dar a fost oricum o dorinţă reală. S-a inspirat din ceva ce îi plăcea extrem de mult.” (2009 – Didier Grumbach, decan Institutul Francez de Modă și Președinte al Camerei Sindicale de Haute Couture), potrivit site-ului lablouseroumaine.ro.

În 2006, un alt monstru sacru al modei, Jean Paul Gaultier promovează și el obiecte vestimentare reinterpretate după ia românească. Doi ani mai târziu, în 2008, Oscar de la Renta, promovează și el bluze inspirate de portul popular iar în anul 2012, colectia de primavară-vară care poartă semnătura Tom Ford are la bază ia românească. Iar lista poate continua: Isabel Marant, Carolina Herrera, Zuhair Murad.

Și pentru că îmi doresc ca acest blog să fie unul de promovare a culturii sub orice formă a ei, las aici câteva rânduri despre ce înseamnă ia românească:

  • Ia face parte din categoria cămășilor tradiționale românești și se distinge prin ornamente foarte diverse și decorațiuni.
  • Istoria iei începe în perioada culturii Cucuteni, datată între anii 5.200-3.200 î.e.n. pe actualul teritoriu al Moldovei, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și al Basarabiei.
  • Există trei tipuri de ie: „de-a întregul”, considerată cea mai veche, cea încrețită la gât și ia cu platcă. În funcție de regiune, iile pot fi grupate și în subcategorii: ia cu altiță (specifică regiunilor din Moldova, Oltenia, Muntenia, Bucovina, Banat și Covasna); ia cu tăblie (Hunedoara); ia cu umăr (Sibiu, Făgăraș).
  • Cel mai utilizat material din care este confecționată ia este pânza topită, care trebuie să fie moale și fină la atingere.
  • Ia este realizată în formă de cruce, cu o singură bucată de pânză, în partea de sus existând o deschizătură.
  • Se spune că aduce noroc, protejează purtătoarea de spiritele rele și atrage pețitorii.