Author
Ruxandra Serban
Share
Numar total de vizualizari: 108
Numar vizualizari de azi: 1
Author
Ruxandra Serban
Share
Întotdeauna am admirat oamenii care reușesc să îmbine munca – fie că sunt angajați fie că au propriul business – cu hobby-urile, micile pasiuni care le dau energia să meargă mai departe. Încă de când am luat calea antreprenoriatului – imediat după terminarea facultății – mi-am dat seama că sunt un om norocos. De ce? Pentru că aveam șansa să fac ceea ce îmi doream, îmi plăcea foarte mult ceea ce făceam și mă număram, cel mai probabil, printre puținii norocoși care se regăseau în munca lor.
Pe plan profesional, mi-a plăcut întotdeauna să nu mă simt îngrădită, să am libertatea să fac lucruri noi și să fiu creativă. Și am reușit acest lucru. Și mi-am mai dorit să creez o punte de legătură între o pasiune a mea și job-ul pe care îl aveam. Iar una dintre pasiunile mele este cinematografia. În viața mea profesională de antreprenor, m-am învârtit între domenii precum marketing, comunicare, digital, creație, producție, dezvoltare. Dar cinematografia a rămas acolo undeva, pasiunea mea.
Am ales să vă povestesc astăzi despre acest lucru pentru că pentru mine, 16 octombrie 2020 este o zi specială. Începând de atunci, producția Două Lozuri va fi disponibilă pe Netflix, alături de Love Building, disponibil de ceva vreme pe această platformă. În ambele pelicule am avut un rol secundar.
Prima mea experiență cinematografică a fost cu Love Building în care am împărțit platoul de filmare cu Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Dorina Boguța, Adina Stetcu și Nora Cupcencu. Au urmat alte câteva proiecte artistice (filme), printre care se numără și Două Lozuri.
Atât în Două Lozuri cât și în Love Building, am jucat un dublu rol. Astfel, pe lângă rolul de actor, împreună cu colegii mei de la Erka, m-am ocupat de promovarea celor două filme. Dacă în calitate de actor este lesne de înțeles cum mi-am adus contribuția, pe partea de promovare m-am ocupat de mai multe aspecte. Ne-am implicat în campania de PR a filmelor, am luat legătura cu toți furnizorii de servicii media (OOH, presa scrisa și online, radio, TV) și am luat legătura cu clienții agenției, propunându-le să se implice, alături de mine, în film. Sunt sinceră cu voi și vă spun că am fost foarte bucuroasă să constat că aproape toții clienții la care am apelat să mă sprijine în acest demers m-au și sprijinit și au fost alături de echipa de film. În schimbul sprijinului lor, aceștia au fost menționați pe genericul filmului.
Unul dintre colegii mei de pe platoul de filmare, Eugen, mi-a spus la un moment dat: „Ruxandra, cu tot ceea ce faci tu pentru film, ești o casă de producție tu însăți”. Vorbele lui mi-au răsunat mult timp în minte și deseori, și acum, mi se întâmplă să mă gândesc la ce a spus. Însă, a înființa o firmă de producție de film mi se părea la acel moment un proiect prea ambițios, prea curajos pentru mine. Exact cum de la 10 ani visez să joc în filme și să fiu pe scenă, dar până la 36 de ani nu am crezut că era posibil acest lucru pentru mine. Ce greșeală! Să îți dorești să faci ceva și să nu îndrăznești să faci pentru că îți pui singur limite! Mulțumesc Eugen pentru vorbele tale!
Astăzi, am ajuns ca una dintre activitățile pe care le dezvolt în cadrul Erka să fie co-producția cinematografică și promovarea via product placement. De ce consider că product placement, sau plasarea de produse este o adevărată oportunitate pentru branduri?
În unele cazuri, product placement-ul poate fi singurul mediu eficient pentru creșterea gradului de recunoaștere a unui brand (brand awareness). Utilizatorii acordă o atenție deosebită filmelor, serialelor sau show-urilor TV pe care le urmăresc. Este un adevăr incontestabil. Prin integrarea produselor prin product placement, brandurile pot capta atenția utilizatorilor fără a-i distrage pe aceștia de la obiectivul principal: divertismentul. În plus, utilizatorii nu pot bloca secvențele cu diferite plasări de produse în filmele pe care le urmăresc. Potrivit unei analize Forbes.com, cel puțin din acest motiv, în 2020, product placement-ul este una dintre modalitățile cele mai influente de a ajunge, în mod organic, la consumatori.
Fără îndoială că platforme media over-the-top (OTT) precum Netflix sau Amazon atrag atenția utilizatorilor lor. Aceeași analiză Forbes.com arată că în prezent Netflix are peste 158 de milioane de abonați la nivel internațional. Iar această cifră vorbește de la sine despre potențialul marketing-ului in-media și despre puterea acestuia.
Integrarea product placement-ului în strategia de marketing a unui brand reprezintă o modalitate simplă și eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru a ajunge la un număr foarte mare de consumatori și pentru a crește gradul de recunoaștere a unui brand pe piață. Fie și dacă luăm drept exemplu Coca-Cola și este suficient. Acest brand gigant a investit masiv, mai bine de 70 de ani în plasarea produselor și a logo-urilor sale pe marile ecrane, considerând astfel, producțiile cinematografice drept un vector de comunicare și promovare eficient și valoros. Astfel, brandul Coca-Cola poate fi găsit aproape oriunde, de la pelicula It’s a Wonderful Life (1946) până la Stranger Things (2019).
În cele din urmă, product placement-ul poate fi văzut și ca o modalitate prin care actorii din film pot deveni endorseri, iar impactul este cu atât mai mare cu cât această producție de conținut video este distribuită în social media și astfel atinge un public foarte larg.
Cum puteți deveni parteneri ai unui film? În principiu sunt trei căi: finanțare/sponsorizare, direcționarea a 25% din taxa de TV (de 4% din bugetul de media) către producția unui film independent sau prin plasarea de produse. Mai mult, în cazul Erka, putem gândi împreună cu clientul scenarii personalizate de integrare a produsului sau serviciului respectiv în film și care să reprezinte cât mai bine brandul. Iar promovarea acestuia se poate face în toate mediile, mai mult sau mai puțin convenționale.
Las mai jos câteva beneficii pe care le puteți avea dacă optați pentru product placement:
- Product placement-ul poate face un brand mai puțin cunoscut să devină foarte cunoscut în rândul unei mase largi de consumatori;
- Prin product placement poți ajunge la un anumit tip de audiență și astfel să se creeze o asociere între un produs și un anumit stil de viață;
- Prin product placement brandurile pot crea o relație de simbioză cu casele de producție cinematografică;
- Prin product placement un brand se apropie și mai mult de consumatorii săi – existenți sau potențiali;
- Sprijini producțiile independente, deci te implici într-un proiect artistic și astfel ai satisfacția că ai realizat ceva important pentru comunitatea din care faci parte.
- Prin product placement, un brand își poate face publicitate, fără ca aceasta să fie percepută de utilizatori ca atare. În plus, publicitatea inclusă într-un film, nu este intruzivă și nu deranjează.
- Pentru că un film poate rula pe marile ecrane o perioadă lungă de timp, poate fi pe platforme de streaming gen Netflix pe perioade ce depășesc de cele mai multe ori unul-doi ani sau poate fi apoi disponibil pe DVD, publicitatea prin product placement atinge foarte mulți utilizatori pe un orizont aproape nedefinit de timp.
- Pentru realizatorul și producătorul filmului, posibilitatea de a permite product placement le permite deducerea costurilor de producție.
- Personajele din film devin mult mai reale pentru spectatori, regăsindu-le astfel în propriile vieți cotidiene.
Și pentru că a venit vorba despre producții independente, următorul proiect cinematografic în care mă implic este Secretul lui Zorillo, un lung metraj în regia lui Eugen Dediu, cu un scenariu de George Lungoci și după o idee de Alin Panc. Pornind de la ideea că trei daci dețin un secret care poate schimba soarta lumii, aceștia sunt trimiși de Zamolxis să găsească cristalul magic.
Așadar, mi-am urmat visul care a devenit realitate: Secretul lui Zorillo este primul meu proiect cinematografic în calitate de co-producător. Așa că, pentru toți cei care mă citesc sau au citit doar acest articol: Follow your dreams! They will come true!