Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 104

Numar vizualizari de azi: 1

Author

Ruxandra Serban

Share

De când sunt antreprenor duc o grămadă de lupte, pe care le știți și voi prea bine, cei care sunteți din specia celor care au luat-o pe propriul drum J.

Dar una dintre cele mai crâncene lupte pe care le duc în viața cotidiană de antreprenor este cea cu punctualitatea – un concept care din păcate nu este tocmai punctul forte al românilor. Și spun din păcate pentru că nimeni nu are de câștigat din asta: nici cel care așteaptă și care pierde timp și aș îndrăzni să spun și bani, și nici cel care întârzie și care se simte vinovat, agitat, dat peste cap că a întârziat.

E clar că discuția va începe cu stângul și cu un considerabil sentiment de frustrare de vreme ce tu ai stat așteptându-ți partenerul de discuție care se scuză în tot intervalul ăsta de timp că EFECTIV nu are ce face… L. Iar la toată nebunia asta, ți se adaugă și presiunea că într-o oră trebuie să fii la o altă întâlnire la care chiar nu poți ajunge asudat tot și cu nervii întinși coardă.

Iar cel puțin pentru mine, scuzele de genul “Iartă-mă că am întârziat dar…” chiar nu servesc la nimic. Eu una nici nu vreau să le aud! Desigur că există și situații excepționale, care nu depind de voi! Dar eu nu la acelea mă refer! Ci la persoanele pentru care dintr-o pură întâmplare sau din accident au ajuns la timp la o întâlnire.

Motivul pentru care toleranța mea este foarte scăzută vis-à-vis de cei care nu sunt punctuali este că am fost învățată să ajung mereu la timp atunci când trebuia să mă întâlnesc cu cineva. Îmi amintesc și acum că prima persoană care m-a învățat ce este punctualitatea a fost profesoara mea de limba franceză, doamna Sanda Anastasiu. Provenea dintr-o familie nobilă și studiase la un pension de fete de lângă Paris. Cu alte cuvinte, era o persoană foarte educată și cultivată.

Ea a fost cea care, pentru prima data, ne-a vorbit, surorii mele (care pe atunci avea 3 ani) și mie (6 ani la acea vreme) despre “sfertul academic” și “punctualitate”. “L’exactitude est la politesse de rois”, ne spunea ea.

Dacă e să ne luăm după definiția din Dex, punctualitatea înseamnă îndeplinirea riguroasă a obligațiilor, la termenele fixate; exactitate.

Ca să continui cu definiția nepunctualității, atunci aceasta este fix pe dos: îndeplinirea superficială și cu întârziere a obligațiilor; lipsă de precizie.

Dar cred că dacă e să vorbim în limbajul comun, pe care îl folosim zi de zi, atunci, a fi nepunctual înseamnă că nu-ți respecți partenerul de discuție și mai mult, nu te respecți nici măcar pe tine. Iar anumite calități cu care suntem dotați, printre care și punctualitatea, sunt cele care ne definesc ca oameni și ne stabilesc coloana vertebrală. Nu ești punctual pentru mine, o persoană cu care te întâlnești o dată sau de două ori în viață sau de mai multe ori în cazul în care ai o legătură de business cu mine. Ești punctual pentru tine, pentru că așa vrei să fii tu și așa vrei să îți trăiești viața. Și ăsta este una din modalitățile prin care te respecți.

Este un modus vivendi pentru tine și nu ceva din care să aștepți laude. De ce? Pentru că e un lucru basic, pe care ar trebui să îl avem cu toții în ADN, atâta timp cât ne raportăm la alți semeni de-ai noștri și ne pasă câtuși de puțin de ei.

Dacă nu ești punctual, creezi haos în jurul tău. Îl dezechilibrezi și pe cel cu care trebuie să te întâlnești și care poate, din cauza ta, e în întârziere toată ziua. Și cum spuneam, poate că chiar pierde bani. Dacă este un agent de vânzări și te așteaptă o jumătate de oră, în timpul acela ar fi putut convinge un client să îi vândă produsul și astfel, și-ar fi câștigat comisionul!

Imaginați-vă ce haos ar fi dacă nimeni nu ar respecta ce a promis! Tot globul ar arăta ca un imens spital de nebuni. Dacă aș putea contribui măcar puțin la îndreptarea acestui defect congenital al românilor, ce fericită aș fi!

Vă spune o mamă care luni dimineață are întâlnire la 8.05 cu învățătoarea copilului de 9 ani. Și o “șefă” care luptă zilnic cu punctualitatea J.

Dacă simțiți că acest articol v-a ajutat măcar puțin să luați decizia de a fi punctuali începând de mâine, just do it! Și povestiți-mi și mie cum faceți, ca să îi ajutăm și pe alții care luptă cu aceeași problemă.