Author

Ruxandra Serban

Share

Numar total de vizualizari: 52

Numar vizualizari de azi: 1

Author

Ruxandra Serban

Share

Știm cu toții că un antreprenor este mereu în priză. La propriu! Tot timpul este conectat la business-ul lui, la ce se întâmplă în jur, ce fac concurenții lui sau ce mai scrie presa despre domeniul din care are și el o feliuță de profit.

Dacă și tu ești antreprenor, atunci cu siguranță știi că totul este pe repede înainte. Iar asta nu este neapărat un lucru rău. În afara faptului că poate uneori (mai tot timpul) te poți simți copleșit de abundența de responsabilități sau deadline-uri, a te mișca rapid înseamnă că ești activ și gata să acționezi astfel încât să nu pierzi nicio oportunitate.

A fi antreprenor înseamnă a te mișca rapid și a lua deciziile rapid. De ce trebuie să faci acest lucru? Într-un post anterior spuneam că nu este bine să te grăbești – dar acolo vorbeam de o decizie de a investi într-un business, de a intra pe o nouă piață sau de a te extinde. Acolo da, graba strică treaba. Dar odată pus business-ul pe picioare, el trebuie să meargă ca pe roate.

Revenind, din experiența mea, sunt mai multe motive pentru care trebuie să te miști rapid:

  • Fiecare zi care trece înseamnă amânarea vânzărilor și reprezintă o zi care costă și care nu îți aduce venituri. Or, întotdeauna în business, rațiunea este data de profit, deci de vânzări (venituri) mai mari decât costurile. Iar la costuri poți să treci orice: de la costurile operaționale cu salariile, chiria, etc, până la costuri de business traduse în indicatorii financiari ai afacerii.
  • Clientul vrea întotdeauna să se simtă cel mai important în relația cu tine. Să știe că îi acorzi maximum de atenție. Și aproape întotdeauna uită că de fapt tu mai ai și alți clienți în afară de el. Dar nu-i nimic. Fiecăruia trebuie să îi demonstrezi că îi dedici 100% din timpul tău. Clienților le place să vadă că te miști repede și eficient. La urma urmelor, au văzut atâția care se mișcau greoi, încât nu le mai trebuie încă unul care să îi facă să piardă timpul! Tot ei vor observa că te miști rapid pentru că vrei să le oferi cele mai bune soluții/servicii, deci că îi apreciezi și că vrei să îi păstrezi în portofoliul tău.
  • Viteza de reacție este apreciată și în echipa din care faci parte. Chiar dacă tu, din postura de antreprenor și director general al companiei, le ești superior ierarhic, angajații tăi vor aprecia dinamica și viteza ta de reacție. Așa le arăți că ești implicat, determinat să îți crești business-ul și că vrei să asiguri un parcurs pe termen lung al afacerii tale. Și atunci e clar că și ei vor avea un loc de muncă stabil și sigur.
  • “A merge” repede înseamnă foarte multă energie. Într-o țară ca România, în care totul se mișcă greu, cu încetinitorul, în care lucrurile “merg și așa” și se schimbă foarte încet, un ritm alert de acțiune poate schimba mentalități. În timp. Și poate mișca lucrurile în direcția cea bună. Cam asta fac antreprenorii. Sunt mereu în luptă cu această inerție și sunt mental pregătiți să ducă această luptă pe care trebuie să o câștige!
  • Neluarea deciziilor la timp sau amânarea deciziilor înclină balanța în favoarea sau în defavoarea ta. Dacă înclină în favoarea ta, ai câștigat, dar doar de data asta, pentru că data viitoare lucrurile ar putea sta altfel și ai putea pierde. Dacă înclină în defavoarea ta, e o experiență din care ieși șifonat, te scuturi, ți-ai învățat lecția și mergi mai departe, de data asta acționând corect.

  • Neluarea deciziilor face ca mediocritatea să își facă loc. Or, în antreprenoriat vorbim de performanță, care e în contradicție evidentă cu mediocritatea J

Am observat de-a lungul timpului că iau decizii mai ușor dacă merg pe jos J. Așa că, dragilor, aveți grijă de voi, pregatiți-vă mental, faceți sport, mergeți pe jos, mâncați sănătos, înconjurați-vă de oameni entuziaști și dinamici și… luați decizii! Nu uitați că sunteți un luptător pe câmpul de luptă!